magyar english italiano

A régi pesti szállodasor

Látogatás a Vigadóban

A régi pesti szállodasor

„Mi ez a Dunakorzó?...Egyelőre egy tucat kávéház, zenével, szép nőkkel, városias közönséggel, teraszokkal, s a hozzávaló csodálatos távlattal, a Várral, a Gellérthegy és a hidak látképével. Mégis mindezen túl, valami, amihez fogható ebben az összeállításban nincs sehol a világon. Ez a pesti kirakat, amely csillog és lebeg – mintha a Duna lebegtetné!” (Márai Sándor: Pesti kirakat, Színházi Élet, 35. szám., 1937)

A reformkorban alakult ki a pesti Duna-part gyönyörű klasszicista palotasora. Annak ellenére, hogy ekkor még nem voltak kiépített rakpartok, az előkelő hölgyek és urak már ekkor szívesen sétálgattak fel, s alá a gyönyörű paloták előtt, gödröket és szekereket, utcai árusokat kerülgetve. Az épülő Lánchíd közelében elegáns szállodák várták látogatóikat.

A nagy pest-budai árvíz, majd az 1849-es pusztító osztrák ágyútűz rombolásai után, az 1867-es Kiegyezéssel újra lendületet kapott az építkezési kedv, és az Alsó-Dunasoron elegáns szállodák, paloták épültek.

Sétánkon megtudhatjátok, hogy mely épületből figyelte Széchenyi a Lánchíd építését, hol lakott 15 éven keresztül Deák Ferenc, melyik volt a Duna-korzó legdrágább telke, milyen technikai újdonságokkal szerelték fel a Hungária Nagyszállót, a Ritz szállodát, vagy a Bristolt. A Ritz melyik illusztris látogatójának köszönhető, hogy a Kecskeméti barackpálinka híre Londonig is eljutott? Hol mutatta be legendás repülőgépét Louis Bleriot 1909 októberében? Milyen híres kávéházak, vendéglátóhelyek fogadták a korzózókat a II. világháború előtt és hogy pusztult el a legendás pesti szállodasor.

Barangolásunk elején helyi idegenvezetéssel meglátogatjuk Vigadó gyönyörű belső tereit.

Időpont: 2018.11.11., 9:30

Találkozó: Belvárosi Plébániatemplom előtt, Budapest Március 15. tér

Regisztráció: www.greetingsfrombudapest.hu

Részvételi díj: felnőtteknek: 4000Ft, nyugdíjasoknak: 3300Ft, diákoknak (18 éves korig) 1750Ft, mely tartalmazza a tematikus idegenvezetést a Duna-korzón, valamint csoportos idegenvezetés díját a Vigadóban (a Vigadóban vásárolt belépő nem tartalmazza a kiállítások megtekintését.)

A minimum létszám a séta indulásához 15 fő!

Az idézet forrása: http://epa.oszk.hu/02300/02343/01201/pdf/EPA02343_szinhazi_elet_1937_35.pdf

A fotó forrása: www.egykor.hu

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)