magyar english italiano

A Sugár út- Látogatás a Földalatti Vasúti Múzeumban

Hogyan épült Budapest?

A Sugár út- Látogatás a Földalatti Vasúti Múzeumban

A Sugár út- Hogyan épült Budapest?

„Mi szép és kényelmes leend a pestiekre nézve ez árnyas fasorok közt a Lánchídtól kezdve egész a Városerdőig mintegy parkban sétálni s kocsizni, kikerülve a szűk ronda Király utcát s annak unalmas vég nélküli házsorát.”(Pesti Hírlap, 1841. 18. szám)

Az Andrássy út kialakítása a 19. század végének legsikeresebb budapesti építkezése volt. Krúdy Gyula szerint az elegáns sugárutat „Podmaniczky Frigyes báró építette, akiről egyetlen utca sincs elnevezve Pesten.” Megépültét az az igény hívta életre, hogy a zsúfolt, szűk Király utcát tehermentesítsék a növekvő forgalomtól, valamint, hogy a Városerdő és a pesti belváros között a kor modern, nyugat-európai városfejlesztési elvei szerint létesüljön összeköttetés.

Az építkezést több botrányos eset is kísérte. Bár az útpálya hamar elkészült, a házak lassan épültek. A munkálatok kezdetén a korábbi zegzugos környéken leromboltak számos házat, így mintegy tízezer ember hajléktalanná vált átmenetileg. Az utat szegélyező épületek egységes  eklektikus-neoreneszánsz stílusa többek között annak is köszönhető, hogy az épületek tervezésével többek között  Ybl Miklóst és Linczbauer Istvánt bízták meg.

A millenniumi ünnepségek közeledtével a Városliget felé irányuló tömegközlekedés megoldatlansága ismét előtérbe került. Ekkor  Balázs Mór javaslatára, aki a Budapesti Villamos Városi Vasút vezérigazgatója volt, az Andrássy út alatt egy földalatti vasút építését határozták el, mely két év alatt el is készült, tovább növelve az új díszsugárút presztízsét.

Sétánkon ellátogatunk a Földalatti Vasúti Múzeumba, és helyi tárlatvezetés keretében megismerkedünk a kontinens első, 1896-ban átadott földalatti vonalának történetével, megtudhatjátok, többek között, hogy mennyi ideig tartott az építkezés, hol laktak a földalattit építő munkások, milyen technikával készült az alagút, a királyi család mely tagjai utaztak rajta először.

Túránk második felében pedig a később Andrássy útnak átnevezett sugárút palotáiról, lakóiról, híres épületeiről hallhattok izgalmas történeteket. Megtudhatjátok például, hogy miként őrizte éjszakánként a „Pepita báró”Podmaniczky az Operaház építkezését, majd nappal hogy győzte meg a szépasszonyokat a telekvásárlásról.

Időpont: 2018.11.18. , 09:45

Időtartam: 2 óra

Találkozó: a Deák téri evangélikus templom előtt

Részvételi díj: felnőtt 3400Ft, nyugdíjas 2900Ft, diák 1600Ft, mely tartalmazza a múzeumi belépőt és tárlatvezetést is

Regisztráció: www.greetingsfrombudapest.hu, a Sétáink menüpontban az eseményre kattintva

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)