magyar english italiano

Aranyemberek

Görög családtörténeti séta Budapesten

Aranyemberek

"A régi Pest, különösen a Belváros falai közé gyűjtötte ezeket a görögkeleti vallású kereskedőket, akik nemcsak igen hazafias magyar embereknek bizonyultak, hanem nagyszerű pesti polgároknak is, akiknek elmésségétől, családi életétől, takarékosságától példát vehetett az egész pesti polgárság. Legendák beszélnek arról, hogyan voltak (vagy talán még manapság is vannak) berendezve ezeknek a régi görögkeleti patríciusoknak otthonai! Kincseket gyűjtöttek össze maguk körül bútorban, szőnyegben, képben. A vitrinjeik hercegi gazdagságot mutattak; műízlésük valóban arról tanúskodott, hogy hellászi vér csörgedezik ereikben. A nőik pedig olyan különös szépségűek voltak, hogy valahogyan mindig érződött rajtuk dél, az azúr égboltozatú görög szigetek illata. " (Krúdy Gyula)

A 19. század elején a Lánchíd tengelye mentén jön létre Pest első tervszerűen kialakított városrésze, az osztrák uralkodóról elnevezett Lipótváros. Jellegzetes társadalmi rétegét a 18. századtól a Habsburg Birodalom területére érkező görög kereskedő családok adják.

Sina, Nákó, Boráros, Bekella, Derra, Lyka, Haris, Szacelláry..Megannyi ismerős név, fordulatos életút!

Sétánkon megismerhetitek a Sina család legendás gazdagságának eredetét és az „Aranyember”, valamint leszármazottai életét, Jókai és Strauss „Cigánybáróját”, a görög bankár-és kereskedőcsaládok Pest fejlődésében játszott szerepét, mindennapjait, mecenatúráját. Bemutatjuk azokat az építészeti emlékeket, melyek hozzájuk köthetők, köztük a Lánchidat, a Petőfi téri görög templomot, bérpalotáikat a Belvárosban és a Lipótvárosban. Elmeséljük, hogy minek adott helyet a Haris-köz és a Görög Udvar. Sétánkat a Szerb utcai ortodox templomnál kezdjük, hiszen egészen a 19. század elejéig a pesti görög közösségnek nem volt saját temploma.

Találkozó: a Szerb utca-Veres Pálné utca sarkán (Budapest, V. kerület)

Részvételi díj: 2600Ft/fő, nyugdíjasoknak: 2200Ft/fő, 14 év alatti gyerekeknek ingyenes.

A séta időtartama: 1,5-2 óra

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)