magyar english italiano

Az első pesti sétatér

Adventi séta a Lipótvárosban

Az első pesti sétatér

Az első pesti sétatér
Adventi séta a Lipótvárosban Bazilika látogatással

1896-ban még állt Lipótvárosban egy monumentális, csúf, négyszög alakú épület, kaszárnya volt és börtön. Bizonyára kitaláltátok már, az Újépületről van szó. Újnak nevezték pedig ekkor már betöltötte a 100. évét is. Lebontása után a teret felosztották, a telkeket Budapest leggazdagabb adófizetői, intézményei vásárolták meg.

Adventi barangolásunkon az első pesti sétatér történetével, Lipótvárossal ismerkedünk. „Virulj!” Hangzott Széchenyi István felesége szájából az avatóbeszéd a tér első platánjának elültetésekor. 
Városnézésünkön megnézzük majd Hild, Ybl és Kauser monumentális remekművét, a Szent István Bazilikát, körbejárjuk  gyönyörű belső tereit, érdekességeket hallhattok a templom harangjairól, a belső és külső díszítésről, a Szent Jobb-ról. Megtudhatjátok, hogy került a kormányzó felesége egy domborműre, a Bazilika elülső homlokzatára.

Megkeressük, hogy hol nyitotta meg magyar nyelvű leánynevelő intézetét 1846-ban Teleki Blanka, feltárul majd az Alpár Ignác tervezte Nemzeti Bank és az új Tőzsdepalota, a Lechner Ödön-féle Hold utcai Postatakarékpénztár története. Visszautazunk majd a monarchia tengerhajózásának dicső éveibe, és pár pillanatra még a Titanic-ot mentő Carpathia hajóorvosával is találkozhattok. Az is kiderül, hogy Jókait miért kísérték matrózok az utolsó útjára a Nemzeti Múzeum elől.
Találkozási pont: a Zrínyi utca-Október 6. utca sarkán, a joviális rendőr szobránál.

Időtartam: 1,5 óra

Részvételi díj: felnőtt 2600Ft, nyugdíjas 2200Ft, 14 év alatt ingyenes

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)