magyar english italiano
Blogbejegyzések

Az utolsó budai lámpagyújtogató

2019. november 27. / 13:59

Ő volt az utolsó lámpagyújtogatók egyike.  Igazi mesterember, aki lámpától lámpáig ballagott kopottas ruhájában a kacskaringós, csendes vári utcákon a télesti alkonyatban, kezében a hosszú, rézkampós rúddal, végén a borszeszlángba mártott kanóccal és lángralobbantotta a várnegyed gázlámpáit a Bécsi kaputól a Dísz térig. Szófukar ember volt, ki szolgálatát rendkívüli precizitással és emberi méltósággal látta el. 40 éve már, hogy a hozzá tartozó lámpákat minden áldott este egyetlen fortélyos mozdulattal fénybeborította, pirkadatkor pedig egy hosszú pálcával kioltotta.

A bécsi amazonok Budapesten

2019. október 28. / 16:40

1884. április 17-én izgalmas napra ébredt a budapesti újságíró társadalom. A bécsi gőzössel megérkezett Hartl bécsi vívótanár és nyolc növendéke. Lévén nyolc fiatal hölgyről volt szó, Vigadóbeli fellépésüket némi kétkedéssel, kíváncsisággal várta a pesti közönség.

A szép Erdődy grófkisasszonyok

2019. október 24. / 12:44

A Nemzeti Múzeum mögött, a Múzeum utca, a Pollack Mihály tér sarkán áll egy régi, francia reneszánsz palota, gróf Károlyi Alajos palotája. Ha arra járok, mindig eszembe jut két grófkisasszony portréja. A képek Adéle császári és királyi udvari fotográfusnő műtermében készültek (ez már önmagában érdekes, hiszen kevés női fotográfus dolgozott még ekkor), akinek a Grabenen és a Praterstrasse-n is volt üzlete, egyik a divatosan merengő Erdődy Franciska grófnőt ábrázolja kis rózsákkal díszített selyemruhában[1] 1869-ben, a másik fotográfia 1870-ben készült, rajta a törékeny Erdődy Hanna menyasszonyi ruhában, a családi ékszerekkel, hosszú haján rózsákkal rögzített fátyol.[2] Az egyik lány később majd diplomata feleségként részese lehet a 19. század legfontosabb politikai eseményeinek, a másik lány tragikusan fiatalon hal meg, és a nagycenki hársfasor végén alussza örök álmát.

Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)