Blogbejegyzések

A bécsi amazonok Budapesten

2019. október 28. / 16:40

1884. április 17-én izgalmas napra ébredt a budapesti újságíró társadalom. A bécsi gőzössel megérkezett Hartl bécsi vívótanár és nyolc növendéke. Lévén nyolc fiatal hölgyről volt szó, Vigadóbeli fellépésüket némi kétkedéssel, kíváncsisággal várta a pesti közönség.

Nagyjából abban az időben, mikor Erzsébet királyné rákapott a vívásra, Bécsben is elterjedt a korábban férfiak kiváltságának tartott sport a nők körében. Joseph Hartl már jó ideje tett kísérleteket arra, hogy a vívósportot a nők körében is terjessze. Különösen vítőrvívásban ért el sikereket növendékeivel, nyilvános versenyeket rendezett számukra, és a sikeren felbuzdulva 1884-ben tanítványaival Budapestre jött, hogy két előadáson mutatkozzanak be növendékei a Pesti Vigadóban.

Hartl édesapja jó hírű bécsi vívómester volt, ő tanította fiát is, aki hamarosan középiskolák és tanítóképzők tornatanára lett. Ezzel később felhagyott, és csak a vívással foglalkozott. Budapesti fellépésük idején az Adlergassén volt neves vívóiskolája, emellett a Konzervatórium vívó és tornatanára volt, ahol a dráma-és operanövendékek számára kötelező volt a vívás. Hartl a Hoftheater (a bécsi udvari színház) vívómestere is volt, a csata-és párbajjelenetek fő ismerője.

Bécsi fellépésük sikere után Hartl szeretett volna Budapesten is bemutatkozni, ezért a Magyar Athletikai Clubnak (MAC) elküldte néhány tanítványa arcképét és felkérte a klubot, hogy rendezzen vívóakadémiát, illetve a budapesti tartózkodásuk költségeit fedezzék. Hartl maga is részt vett a szervezésben, mivel a MAC nem látta biztosnak a rendezvény sikerét.

Április 17-én megérkezett Hartl kompániája a bécsi hajóval. A kikötőben egyedül az 1884 tavaszán megjelent Herkules sportújság képviselője várta őket. A lap a Porzsolt fivérek kiadásában jelent meg, célkitűzése a következő volt: „ Czélunk a testgyakorlatokat ismertetni és terjeszteni s hogy a különböző testedzési módok kedvelőit közelebb hozzuk egymáshoz, fölkaroljuk a testgyakorlatok minden ágát.”[1]

A társaság Rainer József Európa szállójában szállt meg, mely a Felső-Dunasor legelegánsabb szállodája volt. A nyolc tanítvány Branche Janka, Branche Leopoldina, Branche Anna, Brotto Mariska, Pagin Lucie, Swoboda Helen, Swoboda Lujza és Stumpf Irma jó családból érkeztek, természetesen a gardedám sem hiányozhatott mellőlük, ezt a szerepet Brottóné vállalta. Néhányan közülük a Konzervatórium tanítványai voltak és szívességből vállalták a fellépést, nem tiszteletdíjért.

Hartl tanítványaival a megérkezése utáni napon, pénteken főpróbát tartott, melyre a sajtó lelkes képviselőit is meghívta. „Budapesten a sajtó képviselői voltak azok a boldogok, kik legelőször láthatták a bécsi amazonokat.”[2] Hartl a meghívott társaság előtt röviden ismertette tanítási módszerét. Hangsúlyozta, hogy ő a „vívást a nőkre nézve általános testgyakorlatnak tartja, mely a tornánál is jobb és alkalmasabb; azonban a vívásban leginkább csak a fleuret-vivást hangsúlyozta.”[3]

„Öltözetük ép oly czélszerű mint kecses: kényelmes ielczipő, magas harisnya, e fölött nadrág és térdig érő szoknya, a derékon plastron, a vállon szalag s a kézen kesztyű. Magukviselete a közönséggel szemben szerény, szemérmes és mégis elég bátor volt, úgy hogy a férfi és hölgy közönségnek rokonszenvét egyaránt megnyerték.”[4]

A terem végén emelvény állt, mögötte négy pajzs között a következő felirat: „A művészet meggyőzi az erőt!“ Az egyes mutatványok között rezesbanda szórakoztatta a nagyérdeműt.
Hartl a nők vívását tudásuk alapján, fokozatosan mutatta be.„Az iskola-vivásban a négy pár teljesen megnyerte a közönség tetszését. Hartl iskolája a rendes fleuret- iskolatól nem tér el, s tanítványai a legszabatosabban mutatták be a szúrást és védést.”[5]

Vasárnap este a „Herkules“ szerkesztősége Hartl és tanítványai Budapestre jövetele alkalmából vacsorát rendezett az Európa szálló emeleti termében. A lap munkatársai és a sportbarátok a termet egészen megtöltötték. 9 órakor léptek be a növendékek mesterükkel a terembe, lelkes éljenzés közepette. A vacsora menüje a következő volt: Bouillon, Filet de boeuf garni, Poulets fareis, Saladé Ponding á la russe, Dessert, Vins. Maga Rainer József, az Európa tulajdonosa ügyelt a kifogástalan kiszolgálásra.

A különböző köszöntők után, éjfél előtt a társaság lement a szálló földszinti termébe, ahol Rácz Pali és fiai cigányzenekara szolgáltatta a talpalávalót.  A bécsi amazonok gyorsan megtanulták a csárdást. A vacsora alatt egy aláírási ívet köröztek, a másnapi nyilvános viadal alkalmával a hölgyeknek adandó versenydíjak beszerzésére, melyből végül három női ékszert vásároltak. A másnapi nyilvános előadáson versenyt rögtönöztek a hölgyek számára, mely különösen emelte program érdekességét. A második napon a közönség már zsúfolásig megtöltötte a Vigadót.

A hölgyek páros küzdelmét ezen az estén a „Herkules-bankettjének” tiszteletdíjaiért folyó verseny helyettesítette. Az első díjat (melltű és karperec) Branche Janka nyerte meg, a második díjat (két arany gyűrű) a közönség kedvence, Brotto Mari vihette haza. Swoboda Heléné lett a harmadik díj, egy melltű. A szúrásokat Keresztessy József és Hartl ellenőrizték, a díjakat pedig a „Herkules-bankett“ társasága nevében Porzsolt Gyula adta át a győzteseknek.
 

[2] Herkules, 1884. április-december (1. évfolyam, 1-40. szám)1884-04-24 / 4. szám, 31-32. oldal

[3] Herkules, 1884. április-december (1. évfolyam, 1-40. szám)1884-04-24 / 4. szám, 31-32. oldal

 

[4] Herkules, 1884. április-december (1. évfolyam, 1-40. szám)1884-04-24 / 4. szám, 31-32. oldal

[5] Herkules, 1884. április-december (1. évfolyam, 1-40. szám)1884-04-24 / 4. szám, 31-32. oldal

 

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)