magyar english italiano

Bonyodalom a Kecskeméti utcák körül

2018. január 29. / 09:28

Bonyodalom a Kecskeméti utcák körül, avagy minden út a Kecskeméti-házhoz vezet

Vasárnapi, Szélhámosok, kalandorok, pesti legendák sétánkon a Kecskeméti utcán is végigshaladunk. Ha szembe jönne velünk egy háromszáz esztendős pesti polgár, furcsán nézne ránk, ha elmondanánk neki, hogy mi épp a fenti utcán megyünk a metró felé. (Hát még, ha megtudná, mi is az a földalatti vasút). Ugyanis a törökdúlás után a mai Papnövelde és  Nyáry Pál utcáknak volt ez a neve, a mai Kecskeméti utca pedig az Úri utcának (Kristóf tértől a mai Kálvin térig terjedt) volt egy szakasza.

A régi Kecskeméti utca az ott álló sarokházról kapta nevét, mely Kecskemét városának birtokában volt, a házat Kecskeméti-háznak hívták, és még ma is áll a Veres Pálné u. 9.-Nyáry Pál u. 11. szám alatt.

Ám a mai teleknek csak fele volt Kecskemété, a másik fele Pest városának tulajdona volt, és ott állt a városi közkórház. Egy 1700-as évekbeli utazó, Robert Townson elég elrettentően ír róla: „Azt hiszem ez Európában a legrosszabb kórház: épülete, bútorzata, szolgaszemélyzete, szóval ott minden nyomorult, büdös és piszkos.”

Az az utca pedig, melyet ma erről a névről ismerünk, a Kálvin tér felé eső végében álló városkapuról és rondelláról, a Kecskeméti kapuról kapta a nevét.

A névváltoztatás után a régi Kecskeméti utca pedig két új nevet kapott, alsó szakasza a népszerű korcsmáról Borz elnevezésű lett, felső szakasza pedig Pálos utca az egyetemi templomról, majd Szeminárium, aztán Papnövelde utca.

A Kecskeméti-ház bejárata a mai Veres Pálné utcáról nyílt. Ez az utca a város déli bástyafaláról előbb a Bástya utca nevet kapta, majd a városi tanács ki tudja miért, ennek az utcának is a Kecskeméti nevet adta. Ez aztán olyan zavart okozott a környék tisztes kereskedőinek, hogy visszaadták neki a Bástya nevet. De a tanács nem nyughatott, szöget ütött a fejükbe, hogy a bástyával párhuzamosan futó utcának kellene viselnie a Bástya nevet. Így a rossz hírű kórházról Kórház utca lett az utca neve. Majd mikor ezt elbontották, kapta a Zöldfa utca a szerb templom kertjének gyönyörű fáiról, aztán a Nőképző Iskola alapítójáról, Veres Pálné. Nem egyszerű!

Kovács Dóra

Forrás: Rexa Dezső, Beszélő utcák, pletykáló házak

Fotó: www.egykor.hu, a Kecskeméti-kapu őrének háza

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)