magyar english italiano
Blogbejegyzések

Bonyodalom a Kecskeméti utcák körül

2018. január 29. / 09:28

Bonyodalom a Kecskeméti utcák körül, avagy minden út a Kecskeméti-házhoz vezet

Vasárnapi, Szélhámosok, kalandorok, pesti legendák sétánkon a Kecskeméti utcán is végigshaladunk. Ha szembe jönne velünk egy háromszáz esztendős pesti polgár, furcsán nézne ránk, ha elmondanánk neki, hogy mi épp a fenti utcán megyünk a metró felé. (Hát még, ha megtudná, mi is az a földalatti vasút). Ugyanis a törökdúlás után a mai Papnövelde és  Nyáry Pál utcáknak volt ez a neve, a mai Kecskeméti utca pedig az Úri utcának (Kristóf tértől a mai Kálvin térig terjedt) volt egy szakasza.

A régi Kecskeméti utca az ott álló sarokházról kapta nevét, mely Kecskemét városának birtokában volt, a házat Kecskeméti-háznak hívták, és még ma is áll a Veres Pálné u. 9.-Nyáry Pál u. 11. szám alatt.

Ám a mai teleknek csak fele volt Kecskemété, a másik fele Pest városának tulajdona volt, és ott állt a városi közkórház. Egy 1700-as évekbeli utazó, Robert Townson elég elrettentően ír róla: „Azt hiszem ez Európában a legrosszabb kórház: épülete, bútorzata, szolgaszemélyzete, szóval ott minden nyomorult, büdös és piszkos.”

Az az utca pedig, melyet ma erről a névről ismerünk, a Kálvin tér felé eső végében álló városkapuról és rondelláról, a Kecskeméti kapuról kapta a nevét.

A névváltoztatás után a régi Kecskeméti utca pedig két új nevet kapott, alsó szakasza a népszerű korcsmáról Borz elnevezésű lett, felső szakasza pedig Pálos utca az egyetemi templomról, majd Szeminárium, aztán Papnövelde utca.

A Kecskeméti-ház bejárata a mai Veres Pálné utcáról nyílt. Ez az utca a város déli bástyafaláról előbb a Bástya utca nevet kapta, majd a városi tanács ki tudja miért, ennek az utcának is a Kecskeméti nevet adta. Ez aztán olyan zavart okozott a környék tisztes kereskedőinek, hogy visszaadták neki a Bástya nevet. De a tanács nem nyughatott, szöget ütött a fejükbe, hogy a bástyával párhuzamosan futó utcának kellene viselnie a Bástya nevet. Így a rossz hírű kórházról Kórház utca lett az utca neve. Majd mikor ezt elbontották, kapta a Zöldfa utca a szerb templom kertjének gyönyörű fáiról, aztán a Nőképző Iskola alapítójáról, Veres Pálné. Nem egyszerű!

Kovács Dóra

Forrás: Rexa Dezső, Beszélő utcák, pletykáló házak

Fotó: www.egykor.hu, a Kecskeméti-kapu őrének háza

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)