magyar english italiano
Blogbejegyzések

Egy páncélkazetta története

2019. február 26. / 14:34

Egy páncélkazetta története

Mivel szeretjük a régiségeket, születésnapomra egy Friedrich Wiese kasszát kaptam ajándékba a páromtól. De vajon mit árul el az utókor számára egy ilyen ládika?

Dátum nem található a fedlapja belső oldalán, de biztos, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származik, ugyanis a következő szöveg olvasható rajta németül:

Viribus Unitis- Egyesült erőkkel

Friedrich Wiese

k.k. Hof-Lieferant- császári és királyi udvari szállító

Gründet der Cassen-Fabrikation in Oesterreich- a kasszagyártás alapítója Ausztriában

k.k.landesbef.Fabriken- a Monarchiában engedélyezett gyára a

eiserner feuerfester gegen Einbruch sicherer- vas, tűzálló, betörésbiztos

Geld, Bücher&documenten Cassen- pénz, könyv&dokumentum kazettáknak

Wien- Bécs

A Viribus Unitis  I. Ferenc József ausztriai császár és magyar király egyik uralkodói jelmondata (németül Wahlspruch) volt. A latin kifejezés magyarul „Egyesült erőkkel”, németül „Mit vereinten Kräften” formában volt ismert, de általában a latin alakot használták, mivel a soknyelvű birodalomban ez számított semlegesnek. Magyar vonatkozásban inkább a „Bizalmam az ősi erényben” (latinul Virtutis Confido) jelmondat volt használatban. Latin eredetije: Virtuti confido (bízom az erényben). Ebben a formában az 1867-es koronázás alkalmából vert emlékpénzre került rá, míg a magyar változat később több pénzérmén is felbukkant. A Clark Ádám téren, a Budavári Sikló mellett, a Bástyafalon található, 1880-ban, Lotz Károly által tervezett mozaikon a nagy magyar egyesített címer alsó részén is szerepel a felirat.

A jelmondat további előfordulási helyei:

SMS Viribus Unitis: az  Osztrák-Magyar Haditengerészet 1911-ben épült  Tegetthof- osztályú csatahajója volt

A Ferenc József uralkodása alatt vert egyes latin nyelvű (osztrák kiadású) pénzérmék peremirata (a latinos VIRIBVS VNITIS írásmóddal),

Viribus Unitis: első világháborús osztrák–magyar kitüntetés,

A  Nyugati pályaudvar "királyi várótermének" bejárata fölött

Friedrich Wiese az ausztriai tűzálló és betörésbiztos páncélkazetták gyártásának (tényleges) alapítója volt. 1852-ben Bécsben ’Franz Wertheim Friedrich Wiese-vel’ névvel, tűzálló és betörésbiztos pénz, könyv és dokumentum tárolására alkalmas páncélkazetta gyárat alapítottak. Az üzem 85 lakatossal indult egy régi kasszagyárban. Wiese később kivált a társaságból, és önállóan működtette a gyártást. Vaskazettái minden kiállításon megnyerték az első díjat. A kazetták jellegzetessége, hogy sajátos, hármas faluk van. A külső és a belső 41/2 hüvelyk vastag vaslemezből áll, majd a harmadik, úgynevezett impregnált fal, amelyhez egy külön szabadalmaztatott gőzberendezés kapcsolódik, amely tűz esetén, amikor még a hármas falak sem biztosítanának elegendő védelmet, a keletkezett gőzök nedvessége által, anélkül, hogy károsítaná a tartalmat, megvédi a láda tartalmát a megsemmisüléstől. Ezzel Wiese tökéletes tűzbiztonságot ért el. Betörésbiztos zárat is szabadalmaztatott másolhatatlan páncélkulccsal.

1873-ban a gyáros a bécsi világkiállításon különböző formájú és méretű vaskazetták bemutatásával képviseltette magát. A „Neue Freie Kikeriki” (bécsi vicclap), Wiese portréjával cikket írt a mester világkiállításon való szerepléséről. Wiese ekkor már több mint háromszáz munkavállalót foglalkoztatott a gyárában. Az 1862-es londoni nemzetközi kiállítás alkalmából elnyerte az Arany érdemkeresztet az osztrák koronával.

De mit is jelentett a császári és királyi udvari szállító cím és ki szerezhette meg?

A császári és királyi udvari szállító cím elismerést és rangot jelentett, birtokosainak száma a századfordulón Magyarországon már elérte a 176-ot. Találunk közöttük kocsi- és hintókészítőt, gyógyvíz nagykereskedőt, fényképészeti eszközök és látcsövek szállítóját. A legismertebbek nevek mégis: a Gerbeaud cukrászda, a Törley-pezsgő, a Zsolnay, a Herendi porcelán, vagy a Zwack-féle Unicum voltak.

A császári és királyi udvari szállító címet az Osztrák-Magyar Monarchia idején kereskedők, vagy szolgáltatók kaphatták meg (1911-től cégek is), melyek a császári kiváltság alapján a császári udvarhoz árukat szállítottak és az udvar számára szolgáltatásokat biztosítottak. Ez a privilégium lehetőséget adott a címmel rendelkezőknek, hogy császári és királyi udvari szállító címüket nyilvánosan hirdessék. Ha az árut külföldről kellett importálniuk, adómentességet biztosítottak számukra.

Egy vállalkozás csak akkor kaphatta meg a címet, ha ágazatában a legkiválóbb minőséget tudta biztosítani. Elnyerése presztizsértékű volt, a legmagasabb kitüntetés, amelyet egy üzlet akkoriban kaphatott.

A kettős monarchia virágzása idején csak Bécsben több, mint 500 udvari szállító létezett és akkor még nem is beszéltünk Bad Ischl-ről, Budapestről, Karlsbadról, vagy Prágáról. Ma 2500-ra becsülik az udvari szállítók számát. Még ma is léteznek olyan cégek, akik a címet megkapták, és a mai napig használják, Bécsben kb. két tucatnyian vannak. A szállítóknak először is üzleti kapcsolatban kellett lenniük a bécsi udvarral. Több éves üzleti kapcsolat után lehetett egyáltalán pályázni a címre. A címet a császár adományozhatta a császári udvari kancellária, illetve a főudvarmester javaslatára, és nem volt örökíthető. A címért fizetni kellett, az összeget az udvar felé kellett befizetni. A cím nem állami kitüntetés volt, hanem a császár saját címadományozása, melyet az udvar bármikor visszahívhatott. A privilégium aztán megjelenhetett a cégek logóin, cégérein, levélpapírjain, reklámjain. Felül a császári címer kapott elhelyezést, azalatt szerepelt a k.u.k (kaiserliche und königliche) felirat, majd alatta a cég neve, valamint az általa kínált áruk, szolgáltatások. A monarchia magyar oldalán a magyar címert használták a császári címer helyett.

 

Írta: Kovács Dóra

Források: https://de.wikipedia.org/wiki/K.u.k._Hoflieferant

https://hu.wikipedia.org/wiki/Viribus_Unitis_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap)

http://www.wertheim.at/unternehmen/firmengeschichte/1852-bis-1900.html

https://de.wikisource.org/wiki/BLK%C3%96:Wiese,_Friedrich_(Fabricant)

 


 

 

 

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)