magyar english italiano
Blogbejegyzések

Egy páncélkazetta története

2019. február 26. / 14:34

Egy páncélkazetta története

Mivel szeretjük a régiségeket, születésnapomra egy Friedrich Wiese kasszát kaptam ajándékba a páromtól. De vajon mit árul el az utókor számára egy ilyen ládika?

Dátum nem található a fedlapja belső oldalán, de biztos, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származik, ugyanis a következő szöveg olvasható rajta németül:

Viribus Unitis- Egyesült erőkkel

Friedrich Wiese

k.k. Hof-Lieferant- császári és királyi udvari szállító

Gründet der Cassen-Fabrikation in Oesterreich- a kasszagyártás alapítója Ausztriában

k.k.landesbef.Fabriken- a Monarchiában engedélyezett gyára a

eiserner feuerfester gegen Einbruch sicherer- vas, tűzálló, betörésbiztos

Geld, Bücher&documenten Cassen- pénz, könyv&dokumentum kazettáknak

Wien- Bécs

A Viribus Unitis  I. Ferenc József ausztriai császár és magyar király egyik uralkodói jelmondata (németül Wahlspruch) volt. A latin kifejezés magyarul „Egyesült erőkkel”, németül „Mit vereinten Kräften” formában volt ismert, de általában a latin alakot használták, mivel a soknyelvű birodalomban ez számított semlegesnek. Magyar vonatkozásban inkább a „Bizalmam az ősi erényben” (latinul Virtutis Confido) jelmondat volt használatban. Latin eredetije: Virtuti confido (bízom az erényben). Ebben a formában az 1867-es koronázás alkalmából vert emlékpénzre került rá, míg a magyar változat később több pénzérmén is felbukkant. A Clark Ádám téren, a Budavári Sikló mellett, a Bástyafalon található, 1880-ban, Lotz Károly által tervezett mozaikon a nagy magyar egyesített címer alsó részén is szerepel a felirat.

A jelmondat további előfordulási helyei:

SMS Viribus Unitis: az  Osztrák-Magyar Haditengerészet 1911-ben épült  Tegetthof- osztályú csatahajója volt

A Ferenc József uralkodása alatt vert egyes latin nyelvű (osztrák kiadású) pénzérmék peremirata (a latinos VIRIBVS VNITIS írásmóddal),

Viribus Unitis: első világháborús osztrák–magyar kitüntetés,

A  Nyugati pályaudvar "királyi várótermének" bejárata fölött

Friedrich Wiese az ausztriai tűzálló és betörésbiztos páncélkazetták gyártásának (tényleges) alapítója volt. 1852-ben Bécsben ’Franz Wertheim Friedrich Wiese-vel’ névvel, tűzálló és betörésbiztos pénz, könyv és dokumentum tárolására alkalmas páncélkazetta gyárat alapítottak. Az üzem 85 lakatossal indult egy régi kasszagyárban. Wiese később kivált a társaságból, és önállóan működtette a gyártást. Vaskazettái minden kiállításon megnyerték az első díjat. A kazetták jellegzetessége, hogy sajátos, hármas faluk van. A külső és a belső 41/2 hüvelyk vastag vaslemezből áll, majd a harmadik, úgynevezett impregnált fal, amelyhez egy külön szabadalmaztatott gőzberendezés kapcsolódik, amely tűz esetén, amikor még a hármas falak sem biztosítanának elegendő védelmet, a keletkezett gőzök nedvessége által, anélkül, hogy károsítaná a tartalmat, megvédi a láda tartalmát a megsemmisüléstől. Ezzel Wiese tökéletes tűzbiztonságot ért el. Betörésbiztos zárat is szabadalmaztatott másolhatatlan páncélkulccsal.

1873-ban a gyáros a bécsi világkiállításon különböző formájú és méretű vaskazetták bemutatásával képviseltette magát. A „Neue Freie Kikeriki” (bécsi vicclap), Wiese portréjával cikket írt a mester világkiállításon való szerepléséről. Wiese ekkor már több mint háromszáz munkavállalót foglalkoztatott a gyárában. Az 1862-es londoni nemzetközi kiállítás alkalmából elnyerte az Arany érdemkeresztet az osztrák koronával.

De mit is jelentett a császári és királyi udvari szállító cím és ki szerezhette meg?

A császári és királyi udvari szállító cím elismerést és rangot jelentett, birtokosainak száma a századfordulón Magyarországon már elérte a 176-ot. Találunk közöttük kocsi- és hintókészítőt, gyógyvíz nagykereskedőt, fényképészeti eszközök és látcsövek szállítóját. A legismertebbek nevek mégis: a Gerbeaud cukrászda, a Törley-pezsgő, a Zsolnay, a Herendi porcelán, vagy a Zwack-féle Unicum voltak.

A császári és királyi udvari szállító címet az Osztrák-Magyar Monarchia idején kereskedők, vagy szolgáltatók kaphatták meg (1911-től cégek is), melyek a császári kiváltság alapján a császári udvarhoz árukat szállítottak és az udvar számára szolgáltatásokat biztosítottak. Ez a privilégium lehetőséget adott a címmel rendelkezőknek, hogy császári és királyi udvari szállító címüket nyilvánosan hirdessék. Ha az árut külföldről kellett importálniuk, adómentességet biztosítottak számukra.

Egy vállalkozás csak akkor kaphatta meg a címet, ha ágazatában a legkiválóbb minőséget tudta biztosítani. Elnyerése presztizsértékű volt, a legmagasabb kitüntetés, amelyet egy üzlet akkoriban kaphatott.

A kettős monarchia virágzása idején csak Bécsben több, mint 500 udvari szállító létezett és akkor még nem is beszéltünk Bad Ischl-ről, Budapestről, Karlsbadról, vagy Prágáról. Ma 2500-ra becsülik az udvari szállítók számát. Még ma is léteznek olyan cégek, akik a címet megkapták, és a mai napig használják, Bécsben kb. két tucatnyian vannak. A szállítóknak először is üzleti kapcsolatban kellett lenniük a bécsi udvarral. Több éves üzleti kapcsolat után lehetett egyáltalán pályázni a címre. A címet a császár adományozhatta a császári udvari kancellária, illetve a főudvarmester javaslatára, és nem volt örökíthető. A címért fizetni kellett, az összeget az udvar felé kellett befizetni. A cím nem állami kitüntetés volt, hanem a császár saját címadományozása, melyet az udvar bármikor visszahívhatott. A privilégium aztán megjelenhetett a cégek logóin, cégérein, levélpapírjain, reklámjain. Felül a császári címer kapott elhelyezést, azalatt szerepelt a k.u.k (kaiserliche und königliche) felirat, majd alatta a cég neve, valamint az általa kínált áruk, szolgáltatások. A monarchia magyar oldalán a magyar címert használták a császári címer helyett.

 

Írta: Kovács Dóra

Források: https://de.wikipedia.org/wiki/K.u.k._Hoflieferant

https://hu.wikipedia.org/wiki/Viribus_Unitis_(egy%C3%A9rtelm%C5%B1s%C3%ADt%C5%91_lap)

http://www.wertheim.at/unternehmen/firmengeschichte/1852-bis-1900.html

https://de.wikisource.org/wiki/BLK%C3%96:Wiese,_Friedrich_(Fabricant)

 


 

 

 

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)