magyar english italiano

Gróf Zichy Nándorné palotája

2018. március 28. / 17:39

Gróf Zichy Nándorné palotája

Történet arról, hogy lett nagy Magyarország leggazdagabb parasztjából az Aranygyapjas-rend lovagja?

A józsefvárosi palotanegyedben járva, a Krúdy Gyula utcán végigsétálva, hangulatos, pici térre érkezünk. A teret gyönyörű paloták, bérpaloták és a Jézus Szíve templom szegélyezik. A Scitovszky tér (ma Lőrinc pap tér) 2. szám alatt 1899-ben, Havel Lipót építőmester felügyelete alatt készült el gróf Zichy Nándorné neo-barokk palotája, az egyes szinteken különálló lakással, melyhez saját, az udvarról megközelíthető kiszolgáló egységek tartoztak. A Krúdy Gyula utca felőli oldalon volt a gazdasági bejárat és a kocsiszínek, az udvarról nyílt az istálló. Később a második emeleti lakásba Károlyi Emma költözött be. Ahogy a környék sok palotáját, ezt az épületet is utolérte az államosítás a 40-es évek végén. Az ezt következő évtizedekben apró lakásokra osztották belső tereit, folyamatosan romlott az állapota, 2007-ben került műemléki védelem alá.

Az építtető férje, gróf Zichy Nándor (1829-1911) politikus, fiatalkorában jogot hallgatott, és ahogy sok más magyar nemes, a hatalom elleni tüntetésként az 1850-es években visszavonult a politikától és birtokain gazdálkodott. A Bach-korszak és az abszolutizmus sötét érája után 1861-ben sokan bíztak egy új alkotmányos korszak kezdetében.  Újra volt sajtószabadság, bár csak rövid ideig örülhettek neki. Ahogy Jókai Mór regényében, a Politikai Divatokban írja, „Egyszer aztán a magyarországi ellenzék megemberelte magát, vezérférfiai elhatározták, hogy egy sajtóorgánumot hoznak létre, mely nézeteiket képviselje. Engem bíztak meg a szerkesztőséggel. Én adtam az új lapnak a Hon nevet. Magam jártam utána Bécsben az udvari kancelláriánál, hogy az engedély megadassék rá.”1863. február 7-én jelent meg a Hon című lapban Zichy Alapkérdéseink című cikke. Emiatt sajtóperbe fogták, megfosztották grófi rangjától és kamarási méltóságától, és – akárcsak a felelős szerkesztő Jókai Mórt – börtönbüntetésre ítélték, de a hat hónapnyi szentenciából végül csak egy hónapot töltött le. S ahogy Jókai szemléletesen visszaemlékezik, „a legszebb az volt az egész ítéletben, hogy nem sajtóvétségért lettünk ám elítélve; nem valami politikai bűntettért, hanem közcsendháborításért. Tehát gróf Zichy Nándor és Jókai Mór elmehetnek vele dicsekedni, hogy ifjú korukban együtt hajigáltak be ablakokat és gázlámpákat a Kerepesi úton, amiért egy esztendei börtönre lettek elítélve, s fizettek ezer forintot az összetört üvegekért.”

A börtönben szó sem volt vasban letöltendő fogságról, látogatókat fogadhattak, este kimehettek a Sváb-hegyre vacsorázni, melyhez a porkoláb is csatlakozott, sőt hajnali misére is járhattak. Jókai egy héttel korábban kezdte meg büntetését, mint Zichy, mert ugyanazon a napon, amikor a grófot megfosztották nemességétől és vagyonától, és meg kellett volna kezdenie büntetését, megszületett első gyermeke feleségétől, Líviától. Kegyesen megengedték számára, hogy amíg felesége túl lesz a gyermekágyon, vele maradhasson. Deák pedig ezt mondta Zichy grófnak: „Öcsém te vagy a leggazdagabb paraszt nagy Magyarországon!”

Zichy Nándor gróf aztán visszakapta nemességét, hamarosan visszatért a politikai életbe és a kiegyezési tárgyalásokon már aktívan részt vett. 1889-ben valóságos belső titkos tanácsosi címet, 1906-ban tárnokmesteri rangot kapott. 1892-ben pedig az egykori renitens nemest az Aranygyapjas-rend lovagjává ütötték. A Lőrinc pap téren ma is áll egészalakos szobra.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zichy_N%C3%A1ndor

Jókai Mór: Politikai Divatok, http://mek.oszk.hu/00600/00698/00698.pdf

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)