Blogbejegyzések

Gróf Zichy Nándorné palotája

2018. március 28. / 17:39

Gróf Zichy Nándorné palotája

Történet arról, hogy lett nagy Magyarország leggazdagabb parasztjából az Aranygyapjas-rend lovagja?

A józsefvárosi palotanegyedben járva, a Krúdy Gyula utcán végigsétálva, hangulatos, pici térre érkezünk. A teret gyönyörű paloták, bérpaloták és a Jézus Szíve templom szegélyezik. A Scitovszky tér (ma Lőrinc pap tér) 2. szám alatt 1899-ben, Havel Lipót építőmester felügyelete alatt készült el gróf Zichy Nándorné neo-barokk palotája, az egyes szinteken különálló lakással, melyhez saját, az udvarról megközelíthető kiszolgáló egységek tartoztak. A Krúdy Gyula utca felőli oldalon volt a gazdasági bejárat és a kocsiszínek, az udvarról nyílt az istálló. Később a második emeleti lakásba Károlyi Emma költözött be. Ahogy a környék sok palotáját, ezt az épületet is utolérte az államosítás a 40-es évek végén. Az ezt következő évtizedekben apró lakásokra osztották belső tereit, folyamatosan romlott az állapota, 2007-ben került műemléki védelem alá.

Az építtető férje, gróf Zichy Nándor (1829-1911) politikus, fiatalkorában jogot hallgatott, és ahogy sok más magyar nemes, a hatalom elleni tüntetésként az 1850-es években visszavonult a politikától és birtokain gazdálkodott. A Bach-korszak és az abszolutizmus sötét érája után 1861-ben sokan bíztak egy új alkotmányos korszak kezdetében.  Újra volt sajtószabadság, bár csak rövid ideig örülhettek neki. Ahogy Jókai Mór regényében, a Politikai Divatokban írja, „Egyszer aztán a magyarországi ellenzék megemberelte magát, vezérférfiai elhatározták, hogy egy sajtóorgánumot hoznak létre, mely nézeteiket képviselje. Engem bíztak meg a szerkesztőséggel. Én adtam az új lapnak a Hon nevet. Magam jártam utána Bécsben az udvari kancelláriánál, hogy az engedély megadassék rá.”1863. február 7-én jelent meg a Hon című lapban Zichy Alapkérdéseink című cikke. Emiatt sajtóperbe fogták, megfosztották grófi rangjától és kamarási méltóságától, és – akárcsak a felelős szerkesztő Jókai Mórt – börtönbüntetésre ítélték, de a hat hónapnyi szentenciából végül csak egy hónapot töltött le. S ahogy Jókai szemléletesen visszaemlékezik, „a legszebb az volt az egész ítéletben, hogy nem sajtóvétségért lettünk ám elítélve; nem valami politikai bűntettért, hanem közcsendháborításért. Tehát gróf Zichy Nándor és Jókai Mór elmehetnek vele dicsekedni, hogy ifjú korukban együtt hajigáltak be ablakokat és gázlámpákat a Kerepesi úton, amiért egy esztendei börtönre lettek elítélve, s fizettek ezer forintot az összetört üvegekért.”

A börtönben szó sem volt vasban letöltendő fogságról, látogatókat fogadhattak, este kimehettek a Sváb-hegyre vacsorázni, melyhez a porkoláb is csatlakozott, sőt hajnali misére is járhattak. Jókai egy héttel korábban kezdte meg büntetését, mint Zichy, mert ugyanazon a napon, amikor a grófot megfosztották nemességétől és vagyonától, és meg kellett volna kezdenie büntetését, megszületett első gyermeke feleségétől, Líviától. Kegyesen megengedték számára, hogy amíg felesége túl lesz a gyermekágyon, vele maradhasson. Deák pedig ezt mondta Zichy grófnak: „Öcsém te vagy a leggazdagabb paraszt nagy Magyarországon!”

Zichy Nándor gróf aztán visszakapta nemességét, hamarosan visszatért a politikai életbe és a kiegyezési tárgyalásokon már aktívan részt vett. 1889-ben valóságos belső titkos tanácsosi címet, 1906-ban tárnokmesteri rangot kapott. 1892-ben pedig az egykori renitens nemest az Aranygyapjas-rend lovagjává ütötték. A Lőrinc pap téren ma is áll egészalakos szobra.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Zichy_N%C3%A1ndor

Jókai Mór: Politikai Divatok, http://mek.oszk.hu/00600/00698/00698.pdf

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)