magyar english italiano
Blogbejegyzések

Irodalmi párbajhősök II.

2019. szeptember 02. / 10:57

Legnagyobb magyar írónk, kétszer is párbajozott élete során és többször felkérték párbajsegédnek is. Jókai Mór lapja az Üstökös, az első magyar humoros időszaki lap, 1858 nyarán indult meg Pesten. Fő vonzerejét egy hosszúképű, nagyszakállú, furfangos, a Liptó megyei nemes urak tótos nyelvjárását beszélő alak, Tallérosy Zebulon levelei adták, melyekben hetenként valamilyen politikai témát dolgozott fel Jókai ironikus humorral. Maga az író is annyira megszerette a figurát, hogy később, ’A kőszívű ember fiai’ egyik epizódszereplőjét is róla mintázta.

Az Üstökösbe sok jóízű visszaemlékezést, humoros rajzot és apróságot írt Jókai. Nem annyira élclap volt, mint inkább „a magyar humornak lerakódó helye”.  Ahogy Mikszáth Kálmán is megjegyzi, Jókai humora soha nem volt sértő, ezért általában nem szerzett írójának bajt. „Jókainak kevesebb az apró pénze, mint az aranya.”

Néha viszont Jókai is mellélőtt, előfordult, hogy helyreigazítást kértek tőle, Bulyovszky Gyula pedig párbajban kért elégtételt, mikor az író az Üstökösben egy erősebb élcet engedett meg magának.„Innen van, hogy Zebulon úr sohase szerzett írójának bajt, de a politikus csizmadia és Kakas Márton akárhányszor. Elszólták magukat, vagy mélyebben vágtak a húsba, mint kellett volna. Jókainak vissza kellett vonni, helyreigazítani egyet-mást, sőt még párbajba is bonyolították.” [1]

1847 januárjában az Életképek színházi rovatában Jókai igen dicsérően nyilatkozott egy 14. éves kislányról, gyerekszínészről, Szilágyi Lilláról. „Fiatal korához mérve elég ügyesen jár el rövid szerepecskéiben, /…/minélfogva vesszük magunknak azt a bátorságot, hogy neki müvészeti szempontból igen szép jövendőt merünk igérni”[2]

A szép színésznő, Szilágyi Lilla Bulyovszky Gyulával, a márciusi ifjak egyikével 1848. novemberében kötött házasságot. 1851-ben a Nemzeti Színház tragikája lett, ahol fontos szerepeket is játszott, Laborfalvi Róza és neves pályatársnői mellett azonban mellőzöttnek érezte magát, és a kritikák sem kényeztették el. Egy párizsi utazását követően, 1859-ben külföldre utazott, hogy ott folytassa pályáját. Egy német lap sikerei csúcsán úgy találta bemutatni a híres tragikát, mint aki az „ősmagyar horogszegi Szilágyi családból származik”. Jókai vitriolosan jegyezte meg az Üstökösben, hogy a színésznő: „nem annyira származik a horogszegi Szilágyi családból, mint inkább csak horogszegre való”.

Azért érdemes itt megjegyezni, hogy a művésznő valóban nemesi származású volt, és a szilágy-somlói és horogszeghi Szilágyi család sarjaként született. Bulyovszky Gyula a felesége megsértéséért kardpárbajban kért elégtételt, ami 1860 októberében le is zajlott, a felek csak karcolásokat szenvedtek.

Szintén egy újságcikk - melyet bár nem Jókai jegyzett, de az ő lapjában, a Honban jelent meg - váltotta ki Pulszky Ferenc politikussal, régésszel, később a dualizmus kultúrpápájaként aposztrofált műgyűjtővel folytatott pisztolypárbaját.

Mikszáth Kálmán írja, hogy a „Honban éppen akkor indult meg »A kőszívű ember fiai«. Ha a Pulszky golyója bolondjában rossz helyre talál tévedni - az a remek regény éppen a legérdekesebb helyen szakad meg. Kin keressük azt akkor, hova menjünk érte? S ha csak ez a regény volna! De hát amelyek még jönni fognak. Ezer meg ezer színes alak, ősök és utódok, társadalmak, korok, tündérvilágok. És ez mind attól függ, hogy a Pulszky pisztolycsöve merre hajlik.”

De mi is történt pontosan? Jókai az 1860-as évek közepétől, mindinkább elhanyagolta az általa alapított Hont, a kor legjelentősebb hírlapját és már alig írt bele regényein kívül valamit. Sokan gúnyolódtak rajta, hogy nem is olvassa saját lapját. Szerepét 1867-től Csernátony Lajos vette át, Tisza Kálmán jó barátja. Csernátony elég durva, szókimondó hangnemben írt, Jókainak sok ellenséget szerezve. 1869 januárjában egy cikk kapcsán Pulszky Ferenc is elégtételt követelt, Jókait segédeivel provokáltatta. Jókai kész volt helyreigazítást adni a lapban, de elégtételt csak akkor, ha Pulszky előbb Csernátonnyal intézi el az ügyét. Csernátony viszont nem volt párbajképes a kor hallgatólagos úri szabályai szerint, tehát Jókainak kellett párbaj útján elégtételt adnia.

„Jókai erre elküldte segédjeit, két képviselőtársát, Pap Lajost, a híres vitéz embert és a délceg Kende Kanutot, mire megtörtént a párbaj az ország aggodalomteljes érdeklődése közt, amelyhez foghatót egyszerű párbaj még eddig elő nem idézett, csak talán a Mátyásé Holubárral.

Hát nem is volt az kis dolog. A párbaj pisztolyra ment - egy semmiség miatt s mégis pisztolyra. A pisztolynak pedig nincs esze, kivált ha két laikus kezében van.

Pulszky háromszor lőtt, de a pisztolya mindannyiszor csütörtököt mondott. Jókai a levegőbe sütötte ki a maga pisztolyát. S mikor ezek után kezet fogtak, akkor vallotta be, hogy voltaképpen nem is olvasta a kérdéses cikket s éppenséggel nem tudja, milyen sértésért verekedett.

Ez alkalomkor mondta munkatársainak kedveskedő haraggal:

- Annyi közöm van nekem tihozzátok, mint a fűszeres bolt címertábláján a vadembernek - hozzá tartozik ugyan a bolthoz, de se nem az övé a bolt, se nincs bent soha a boltban.”[3]

Írta: Kovács Dóra

 

 

[1] Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora

[3] Mikszáth Kálmán: Jókai Mór élete és kora

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)