magyar english italiano

Boglyaívek, szűrminták, pávaszínek

Szecessziós örökség a pesti zsidónegyedben

Látogatás a Hungária Fürdő lobby-csarnokában

 

 

Boglyaívek, szűrminták, pávaszínek

Szecessziós örökség a pesti zsidónegyedben

A régi pesti zsidónegyed utcáin páratlan értékű szecessziós épületek rejtőznek, melyek kiválóan tükrözik a zsidóság 1867. utáni emancipációját, gazdasági és kulturális jelenlétét, a főváros világvárossá válásának folyamatát. A hullámvonalas épületek megrendelői gazdag nagykereskedők, ügyvédek, szállítási vállalkozók, készruha-és rőföskereskedők, orvosok, építési vállalkozók, gyárosok, bankárok voltak, tervezőik között pedig megtalálhatjuk a kor nagy tehetségeit, a Vágó-és a Román fivéreket, a Löffler-és a Jónás testvéreket, Kopeczek Györgyöt, Freund Dezsőt, Ágoston Emilt, Fodor Gyulát.

Barangolásunkon nem csak az építészek pályafutásával, hanem az építtetőkkel, a lakókkal, a kerület virágos arcával is megismerkedünk. Programunk végén megtekintjük az egykor nagy múltú közfürdő, a Hungária Fürdő lobby-csarnokát, az elegáns szecessziós épület ma már műemlékvédelem alatt áll.

Igazi szecessziós körutazást teszünk, a szecesszió kezdeti stílusjegyeitől a séta végéig eljutunk az art deco-ba hajló, lehiggadt, késő szecesszióig.

Időpont: 2018.09.15., 9:30

Időtartam: 2 óra

Részvételi díj: felnőtteknek 3000Ft, nyugdíjasoknak 2800Ft, diákoknak 1500Ft (18 éves korig)

Találkozó: 1074 Budapest, Dohány u. 22-24. (volt Árkád Bazár épülete)

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)