magyar english italiano

Boglyaívek, szűrminták, pávaszínek

Szecessziós örökség a pesti zsidónegyedben

Látogatás a volt Székesfővárosi Czipész Ipartestület Székházában és az egykori Hungária Fürdő lobby-csarnokában

 

 

Boglyaívek, szűrminták, pávaszínek

Szecessziós örökség a pesti zsidónegyedben

Látogatás a volt Székesfővárosi Czipész Ipartestület Székházában és a régi Hungária Fürdő lobby-csarnokában

A régi pesti zsidónegyed utcáin páratlan értékű szecessziós épületek rejtőznek, melyek kiválóan tükrözik a zsidóság 1867. utáni emancipációját, gazdasági és kulturális jelenlétét, a főváros világvárossá válásának folyamatát. A hullámvonalas épületek megrendelői gazdag nagykereskedők, ügyvédek, szállítási vállalkozók, készruha-és rőföskereskedők, orvosok, építési vállalkozók, gyárosok, bankárok voltak, tervezőik között pedig megtalálhatjuk a kor nagy tehetségeit, a Vágó-és a Román fivéreket, a Löffler-és a Jónás testvéreket, Kopeczek Györgyöt, Freund Dezsőt, Ágoston Emilt, Fodor Gyulát.

Látogatást teszünk a régi Székesfővárosi Czipész Ipartestület díszes székházában, mely Erzsébetváros egyik legszebb épülete, és amelyen magyaros szecessziós elemeket fedezhetünk fel. Az épület belsejében még ma is láthatók eredeti ólmozott üvegablak részletek Róth Miksa műhelyéből. Barangolásunkon nem csak az építészek pályafutásával, hanem az építtetőkkel, a lakókkal, a kerület virágos arcával is megismerkedünk.  Igazi szecessziós körutazást teszünk, a szecesszió kezdeti stílusjegyeitől a séta végéig eljutunk az art deco-ba hajló, lehiggadt, késő szecesszióig.

Időpont: 2018.06.30., 9:00

Időtartam: 2 óra

Részvételi díj: felnőtteknek 2800Ft, nyugdíjasoknak 2400Ft, diákoknak 1400Ft (18 éves korig)

Találkozó: 1074 Budapest, Dohány u. 22-24.

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)