magyar english italiano

Egy üvegfestő mester regénye

Látogatás a Róth Miksa Emlékházban

 

Egy üvegfestő mester regénye

Városi séta a historizmustól a szecesszióig Róth Miksa nyomában

"Ne nézd az üvegfestést a meggazdagodás útjának, ha szükségletedet megkeresed vele, tied még az öröm is, hogy szívvel-lélekkel szolgálhatod ezt a szép és örökbecsű művészetet” (Róth Miksa: Egy üvegfestőmester az üvegfestőművészetről, 1942.)

Nincs olyan budapesti, aki ne találkozott volna már Róth Miksa munkáival az Országházban, a Zeneakadémián, a Széchenyi-fürdőben, a Magyar Nemzeti Bank épületében.
Sétánkon azt fogod érezni, mintha a Róth-családról szóló regény lapjain barangolnál.

Bemelegítésként megtekintjük a Rózsák tere csodáját, az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomot, mely az Országház szakrális párjának tekinthető, és amelynek színes üvegablakai eredetileg még Róth Miksa műhelyében készültek. Majd megismerkedünk a Walla-családdal, főhősünk apósával, ki a korabeli Budapest egyik legnevesebb cement-és terazzo gyárának tulajdonosa volt, megnézzük mi maradt a család egykori lakóhelyén. Ezután pedig meglátogatjuk a Róth Miksa Emlékházat, mely 1939-ig, mint „Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete”működött, tárlatvezetéssel megismerhetjük a művész életét, munkáit, műhelyének és családjának az államosítás utáni sorsát.

Találkozó: Az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom előtt, 1074 Budapest, Rózsák tere 8.

Időpont: 2019.04.28. 14:45

Részvételi díj: 3700Ft a felnőtteknek, 3200Ft a nyugdíjasoknak, és 1500Ft a diákoknak (18 éves korig), mely a múzeumbelépőt és a tárlatvezetést is tartalmazza!

A séta a Greetings from Budapest szervezésében kerül megrendezésre. A séta létszáma korlátozott, max. 30 fő regisztrációját tudjuk fogadni, vezetünk várólistát is! 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)