magyar english italiano

Egy üvegfestő mester regénye

Látogatás a Róth Múzeumban

 

Egy üvegfestő mester regénye

Városi séta a historizmustól a szecesszióig Róth Miksa nyomában

„Ne nézd az üvegfestést a meggazdagodás útjának, ha szükségletedet megkeresed vele, tied még az öröm is, hogy szívvel-lélekkel szolgálhatod ezt a szép és örökbecsű művészetet” (Róth Miksa: Egy üvegfestőmester az üvegfestőművészetről 1942.)

Nincs olyan budapesti, aki ne találkozott volna már Róth Miksa munkáival az Országházban, a Zeneakadémián, a Széchenyi-fürdőben, a Gresham-palotában, vagy a Magyar Nemzeti Bank épületében.
Ha szereted a családregényeket, téli sétánkat neked találták ki. 2,5-3 órás városbejárásunkon azt fogod érezni, mintha egy Róth-családról szóló regény lapjain barangolnál.

Bemelegítésként megtekintjük a Rózsák tere csodáját, az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomot, mely az Országház szakrális párjának tekinthető, és amelynek színes üvegablakai eredetileg még Róth Miksa műhelyében készültek. Majd megismerkedünk a Walla-családdal, főhősünk apósával, aki a korabeli Budapest egyik legnevesebb cement-és terazzo gyárának tulajdonosa volt, megnézzük mi maradt egykori lakóhelyükből.

A legjobb mód visszarepülni a 20. század elejének polgári miliőjébe, ha meglátogatjuk a Róth-család lakóházát, mely ma Budapest legkedvesebb kis lakásmúzeuma, kiállítótere. 1939-ig, mint „Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete”működött. Itt tárlatvezetéssel megismerhetjük a művész életét, gyönyörű munkáit, műhelyének és családjának a II. Világháború utáni sorsát.  Velünk tartasz te is?

Találkozó: Az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom előtt, cím: Budapest, Rózsák tere 8., 1074

Következő időpontok: 2018.01.21., 14:45

Részvételi díj: 3600Ft a felnőtteknek, 2800Ft a nyugdíjasoknak, és 1500Ft a diákoknak (18 éves korig), mely a városi sétát, a múzeumbelépőt és a tárlatvezetést is tartalmazza! A séta a Greetings from Budapest szervezésében kerül megrendezésre. A séta létszáma korlátozott, max. 30 fő regisztrációját tudjuk fogadni, vezetünk várólistát is!

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)