magyar english italiano

Egy üvegfestő mester regénye

Látogatás a Róth Miksa Emlékházban

 

Egy üvegfestő mester regénye

Városi séta a historizmustól a szecesszióig Róth Miksa nyomában

"Ne nézd az üvegfestést a meggazdagodás útjának, ha szükségletedet megkeresed vele, tied még az öröm is, hogy szívvel-lélekkel szolgálhatod ezt a szép és örökbecsű művészetet” (Róth Miksa: Egy üvegfestőmester az üvegfestőművészetről, 1942.)

Nincs olyan budapesti, aki ne találkozott volna már Róth Miksa munkáival az Országházban, a Zeneakadémián, a Széchenyi-fürdőben, a Magyar Nemzeti Bank épületében.
Sétánkon azt fogod érezni, mintha a Róth-családról szóló regény lapjain barangolnál.

Bemelegítésként megtekintjük a Rózsák tere csodáját, az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomot, mely az Országház szakrális párjának tekinthető, és amelynek színes üvegablakai eredetileg még Róth Miksa műhelyében készültek. Majd megismerkedünk a Walla-családdal, főhősünk apósával, ki a korabeli Budapest egyik legnevesebb cement-és terazzo gyárának tulajdonosa volt, megnézzük mi maradt a család egykori lakóhelyén. Ezután pedig meglátogatjuk a Róth Miksa Emlékházat, mely 1939-ig, mint „Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete”működött, tárlatvezetéssel megismerhetjük a művész életét, munkáit, műhelyének és családjának az államosítás utáni sorsát.

Találkozó: Az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom előtt, 1074 Budapest, Rózsák tere 8.

Időpont: 2019.11.24. 14:45

Részvételi díj: Felnőtteknek 3700Ft, nyugdíjasoknak 3400Ft, diákoknak 1500Ft  (18 éves korig), mely a múzeumbelépőt és a tárlatvezetést is tartalmazza!

A séta a Greetings from Budapest szervezésében kerül megrendezésre. A séta létszáma korlátozott, max. 30 fő regisztrációját tudjuk fogadni, vezetünk várólistát is! 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)