Egy üvegfestő mester vallomásai

Látogatás a Róth Múzeumban

Városi séta a szecesszió jegyében

Egy üvegfestő mester vallomásai

„Ne nézd az üvegfestést a meggazdagodás útjának, ha szükségletedet megkeresed vele, tied még az öröm is, hogy szívvel-lélekkel szolgálhatod ezt a szép és örökbecsű művészetet” (Róth Miksa: Egy üvegfestőmester az üvegfestőművészetről 1942.)

Nincs olyan budapesti, aki ne találkozott volna már Róth Miksa munkáival az Országházban, a Zeneakadémián, a Széchenyi-fürdőben, a Magyar Nemzeti Bank épületében.
A legjobb mód visszarepülni a 20. század elejének polgári miliőjébe, ha ellátogatunk Budapest legkedvesebb kis lakásmúzeumába, a Róth Miksa Emlékházba. Új, őszi sétánk középpontjában Róth Miksa üvegfestő-művészete áll. Meglátogatjuk a család egykori lakóhelyét, mely 1939-ig, mint „Róth Miksa Császári és Királyi Udvari Üvegfestő és Mozaik Művész Műintézete”működött, tárlatvezetéssel megismerhetjük a művész életét, munkáit, műhelyének és családjának az államosítás utáni sorsát. Megtudhatjátok, hogy minek köszönhető, hogy a lakóházban maradhattak.

Ezután megtekintjük a híres Fasori Gimnázium dísztermét, és a Fasori Református templomot. Közben pedig érintjük a Városligeti Fasor szecessziós művészvilláit, sok közülük a század legkiemelkedőbb üvegfestőjének ólomüveg ablakaitól díszes. Bepillantást nyerhettek a szecessziós stílus kialakulásának történetébe, az épületek díszítőelemei kapcsán pedig segítünk, hogy bárhol jártok, a jellemzőit fel is ismerjétek!

Találkozó: Budapest, Nefelejcs utca 26., 1078

Időpont: 2017.10.01., 14:00

Részvételi díj: 3400Ft a felnőtteknek, 2600Ft a nyugdíjasoknak, és 750Ft a diákoknak, mely a múzeumbelépőt és a tárlatvezetést is tartalmazza!

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)