magyar english italiano

Élet a budapesti gettóban

1944-1945

Élet a budapesti gettóban

A pesti gettó 1944 novemberének legutolsó napjaitól 1945. január 17-éig, a szovjet Vörös Hadsereg alakulatainak megérkezéséig állt fenn. Területén több ezer ember lelte halálát, a nyilas terrort és a város ostromát pedig maradandó sérülések árán – több tízezer ember élte túl. A gettót magas deszkapalánkkal vették körül és december 10-én lezárták. Területét csak különleges esetekben, illetve csak a kijelölt személyek hagyhatták el. Négy kapuját fegyveresek őrizték. A gettó életének szervezését, a közegészségügyi és élelmiszerellátási, rendészeti feladatait a Zsidó Tanácsra bízták.

Sétánkon a zsidónegyed és Európa utolsó és egyik legnagyobb gettójának történetét, lakóinak embert próbáló sorsát ismerheted meg. Miközben részletesebben bemutatjuk a negyed jellegzetes épületeit, végigjárjuk az egykori gettó azon pontjait, melyek fontos szerepet játszottak a terület igazgatásában. Nem feledkezhetünk meg azokról a bátor emberekről sem, kik sokszor életük feláldozásával próbálták menteni, akit lehetett. Elmeséljük Szenes Hanna történetét is, aki zsidó származású brit ejtőernyősként próbálta megakadályozni a zsidók küszöbön álló deportálását.

Részvételi díj: 2800Ft/fő, nyugdíjasoknak 2400Ft/fő, diákoknak (18 éves korig) 1400Ft/fő

A séta időtartama: 2 óra

A következő időpont: 2018.03.11., 9:30 óra

Találkozó: a Dohány-utcai Zsinagóga előtt, 1074 Budapest, Dohány u. 2.

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)