magyar english italiano

Élet a mágnásfertály palotáiban, arisztokraták és cselédek mindennapjai a századfordulón

Látogatás a Festetics Palotában

Élet a mágnásfertály palotáiban, arisztokraták és cselédek mindennapjai a századfordulón

Kedves Sétálók! Az április 7-i palotanegyedes séta időpontja és helyszíne kicsit módosult, korábban kezdődik, melyről április 4-én, minden, honlapunkon regisztrált ejlentkezőt emailben kiértesítünk!

A Festetics Palotában később zajló rendezvény főpróbája miatt szombaton 8:45-kor találkozunk a Festetics Palota előtt (Pollack M. tér 3., a Nemzeti Múzeum mögött). Programunk tartalma változatlan, időrendi sorrendje módosul csak kicsit.

„Egy magyar mágnásnak nem lehet Bécsben palotája anélkül, hogy Pesten is ne legyen”.


A Marczibányi család által működtetett, hírhedt „Két Pisztoly” fogadó szomszédságában 1847-re megépül a Nemzeti Múzeum. Az épület mögötti területen a történelemben eddig nem látott folyamat zajlik, arisztokrata és mágnás családok egymás mellett építik fel városi palotáikat. Az első közöttük gróf Festetics György, a 19. század egyik nagy formátumú politikusa.

Sétánkon bejárjuk az egykori Mágnásfertályt, megismerheted kialakulásának történetét, palotáit, bérpalotáit és bepillantást nyerhetsz az itt élők egykori monarchiabeli mindennapjaiba, az arisztokraták és a cselédek életébe. Megtudhatod, hogy milyen volt egy igazi bál a Festetics Palotában, hogy került egy skót lord lánya Magyarországra, visszautasítva a monacói hercegi trónt. Elmeséljük, hogy mivel töltötte az időt Viktória királynő fia, a walesi herceg az ittlétekor, illetve, hogy milyen úri huncutságokkal telt az idő a negyed kastélyaiban. 

A barangolás során elmeséljük, hogy működött egy főúri háztartás, mikor kelt a személyzet, hogy épült fel a hierarchia, személyzet tagjait hogy szólították, kinek járt a vezetéknéven történő megszólítás, milyen volt egy igazi komornyik, és mi volt a feladata, és még sok érdekességet.

Az idegenvezetés során ellátogatunk az eredeti szépségében felújított Festetics Palotába is.

Részvételi díj: 2800Ft/fő, nyugdíjasoknak: 2400Ft/fő, diákoknak 1400Ft/fő (18 éves korig)

A séta időtartama: 2 óra

Következő időpont: 2018.04.07., 08:45 óra

Találkozó: a Festetics Palota előtt, 1088 Budapest, Pollack Mihály tér 3.

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)