magyar english italiano

Három évszázad udvartartása a Budavári Palotában

Jeles események, helyszínek Mária Teréziától IV. Károlyig

Három évszázad udvartartása a Budavári Palotában

Tudjátok, hogy mikor látogatott első alkalommal Mária Terézia és férje Pest-Budára? Ki hozatta haza a Szent Jobbot Raguzából és mióta ünnepeljük augusztus 20-át? Ki költöztette haza újra a koronázási ékszereket és meddig őrizték őket a palotában? A Habsburg-család mely tagjai laktak először életvitelszerűen a palotában? Mely építészek tervei alapján történt a palota átalakítása, bővítése, komfortosabbá tétele a 19. században?

Mióta létezett önálló magyar udvartartás? Hol volt a trónterem, a királyi lakosztályok és a bálterem? Milyen volt a Habsburg-terem és a Mátyás-terem enteriőrje? Milyen nagyszabású események helyszíne volt a királyi rezidencia a millenniumi ünnepségek és a királykoronázások idején? Milyen volt egy udvari bál? Rekonstruáljuk majd, hogy milyen volt a mindennapi élet a Budai Várpalotában, hogy különültek el a reprezentációt szolgáló terek a lakóterektől és kiszolgáló egységektől.

Időpontok: 2018.09.23., 09:30

Találkozó: Szent György tér 1-2. , a Budavári Sikló felső végállomásánál, a Habsburg-kapu előtt

Részvételi díj: Felnőtt jegy: 3000Ft, nyugdíjas jegy: 2600Ft, diák jegy (18 éves korig): 1500Ft

Időtartam: 2-2,5 óra

Regisztráció: www.greetingsfrombudapest.hu, a Sétáink menüpontban, az eseményre kattintva

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)