magyar english italiano

Kurtizánok világa

a századfordulós Budapesten

Kurtizánok világa

Budapest nagyvárossá válásával, a kiegyezéstől óriási léptékben épültek fel az elegáns sugárutak és paloták mellett a mulató negyedek és bordélyházak is. A boldog békeidő polgári mindennapjaihoz tartozott a nyilvánosházak látogatása. A városi hatóságok egy darabig próbáltak küzdeni ellene, de belátták, hogy a szabályozásán kívül nem tehetnek mást. 

Városnéző sétánkon Budapest ledér arcát, egykori kétes hírű házait, mulató negyedeit, a „félvilág”jellegzetes alakjait mutatjuk be nektek: a vidékről felkerült, cselédsorból származó nőket, a mindenható rendőrfőkapitányt, kinek felesége sem éppen feddhetetlen erkölcseiről volt híres, a kor leghíresebb kurtizánját, aki nemcsak Krúdy Gyula barátságát tudhatta magáénak, hanem a 19. század sármos aranyifjúja, Pekár Gyula szerelmét is.Megnézzük, milyen budapesti piroslámpás házakat, „zengerájokat” látogattak a kor írói, költői, vagy a városi pletykák szerint Rudolf trónörökös és VII. Edward angol trónörökös.

Találkozó: a Károlyi-palota előtt, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

A séta időtartama: 2 óra

Részvételi díj: 3200Ft/fő, nyugdíjasoknak 2800Ft/fő

A sétára egy vonaljegyet hozz magaddal!

A következő időpont: 2019.04.06.; 10:00

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)