magyar english italiano

Látogatás a Károlyi-palotában- A Belváros titkai

Pincétől a padlásig

Látogatás a Károlyi-palotában- A Belváros titkai

Különleges városnéző sétára, épületbejárásra hívunk. Október 13-án az egykori városmaggal ismerkedünk, nem is hinnétek mennyi apró rejtély bújik meg a kis utcákon, az épületek udvarán. A program első felében helyi idegenvezetéssel pincétől a padlásig bejárjuk a Károlyi-palotát, melyet az egyik legjelentősebb főúri család, a Károlyi-család alakíttatott át a 18. és a 19. században. Az épület mai formáját Károlyi Györgynek köszönhetjük, aki kibővítette, modernizálta rezidenciáját, valamint könyvtárteremmel, gyönyörű főlépcsőházzal látta el. A világlátott, gazdag főúr szalonja gyorsan Pest szellemi, irodalmi központjává vált, számos reformgondolat itt született meg. Károlyi György Széchenyi István és Wesselényi Miklós barátságát is magáénak tudhatta. A vezetés során ritkán látogatható helyekre is bevisznek minket.

A program második felében az egykori korzókon sétálva, a történelem által megtépázott bérpaloták között, megtudhatod többek között azt is, hogy hol vásárolt telket a „király őfelsége”, hogy bérlakásokat építtessen, milyen technikai újdonságokkal épült a két Klotild-palota, egyáltalán ki volt az építtető, elmeséljük, hogy milyen volt egy reggel a Belvárosi Kávéházban Krúdy Gyulával, kinek a műhelyében készült szigorú titoktartás mellett Zita királyné koronázási öltözéke. Megnézzük, hogy hol élt Kincsem, a valaha élt legeredményesebb versenyló, 

Megidézzük a Boldog békeidők hangulatát, "mikor ott keringőzött a napfénnyel a dunai szél; ragyogtak az állomáson a bérkocsik, amelyekből az imént szálltak ki a szarvaslábú grófnék...a gyékénykosaras virslis és a császárzsemleszagú pék kezet csókolt a feketeruhás szobalányoknak, midőn becsengetett", és mikor "a probírmamzellek kígyózó dereka és a kalaposnék fehér blúza, regényességre vágyakozó virágárusnék bájoló mosolya...tették hangulatossá a városrészt." (Krúdy Gyula: Bukfenc)

Krúdyval többször is találkozunk, hiszen a Kossuth Lajos utca volt akkoriban a délelőtti budapesti politikai és társadalmi élet központja. Délutánra aztán a Duna-part is felélénkült. 

Részvételi díj: Felnőttjegy: 3600Ft/fő, nyugdíjasjegy: 3400Ft/fő, diákoknak (18 éves korig) 1500Ft/fő, 6 éves kor alatt (1000Ft/fő) (mely magában foglalja a Petőfi Irodalmi Múzeumban a helyi idegenvezetést is)

A séta időtartama: 2,5 óra

Találkozó: a Belvárosi Ferences templom előtt, 1053 Budapest, Ferenciek tere 9.

Időpont: 2018.10.13.; 8:45

A séta min. 20 fő részvételével indul el! Figyelem, október 13-a szombati munkanap!

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)