magyar english italiano

Látogatás a Károlyi-palotában- A Belváros titkai

Pincétől a padlásig

Látogatás a Károlyi-palotában- A Belváros titkai

Különleges városnéző sétára, épületbejárásra hívunk. Október 13-án az egykori városmaggal ismerkedünk, nem is hinnétek mennyi apró rejtély bújik meg a kis utcákon, az épületek udvarán. A program első felében helyi idegenvezetéssel pincétől a padlásig bejárjuk a Károlyi-palotát, melyet az egyik legjelentősebb főúri család, a Károlyi-család alakíttatott át a 18. és a 19. században. Az épület mai formáját Károlyi Györgynek köszönhetjük, aki kibővítette, modernizálta rezidenciáját, valamint könyvtárteremmel, gyönyörű főlépcsőházzal látta el. A világlátott, gazdag főúr szalonja gyorsan Pest szellemi, irodalmi központjává vált, számos reformgondolat itt született meg. Károlyi György Széchenyi István és Wesselényi Miklós barátságát is magáénak tudhatta. A vezetés során ritkán látogatható helyekre is bevisznek minket.

A program második felében az egykori korzókon sétálva, a történelem által megtépázott bérpaloták között, megtudhatod többek között azt is, hogy hol vásárolt telket a „király őfelsége”, hogy bérlakásokat építtessen, milyen technikai újdonságokkal épült a két Klotild-palota, egyáltalán ki volt az építtető, elmeséljük, hogy milyen volt egy reggel a Belvárosi Kávéházban Krúdy Gyulával, kinek a műhelyében készült szigorú titoktartás mellett Zita királyné koronázási öltözéke. Megnézzük, hogy hol élt Kincsem, a valaha élt legeredményesebb versenyló, 

Megidézzük a Boldog békeidők hangulatát, "mikor ott keringőzött a napfénnyel a dunai szél; ragyogtak az állomáson a bérkocsik, amelyekből az imént szálltak ki a szarvaslábú grófnék...a gyékénykosaras virslis és a császárzsemleszagú pék kezet csókolt a feketeruhás szobalányoknak, midőn becsengetett", és mikor "a probírmamzellek kígyózó dereka és a kalaposnék fehér blúza, regényességre vágyakozó virágárusnék bájoló mosolya...tették hangulatossá a városrészt." (Krúdy Gyula: Bukfenc)

Krúdyval többször is találkozunk, hiszen a Kossuth Lajos utca volt akkoriban a délelőtti budapesti politikai és társadalmi élet központja. Délutánra aztán a Duna-part is felélénkült. 

Részvételi díj: Felnőttjegy: 3600Ft/fő, nyugdíjasjegy: 3400Ft/fő, diákoknak (18 éves korig) 1500Ft/fő, 6 éves kor alatt (1000Ft/fő) (mely magában foglalja a Petőfi Irodalmi Múzeumban a helyi idegenvezetést is)

A séta időtartama: 2,5 óra

Találkozó: a Belvárosi Ferences templom előtt, 1053 Budapest, Ferenciek tere 9.

Időpont: 2018.10.13.; 8:45

A séta min. 20 fő részvételével indul el! Figyelem, október 13-a szombati munkanap!

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)