Millenniumi ünnepségek a Városligetben

Az 1896-os millenniumi ünnepségek és a Városliget története 

Millenniumi ünnepségek a Városligetben

A külföldről Budapestre érkezők városnézésük során mindig először tekintik meg a Hősök terén felállított emlékművet, hiszen kevés olyan van, mely ennyire összefoglalóan mutatja be ezredéves történelmünket. Nem véletlen, a téren állt az 1896-os millenniumi kiállítás főkapuja. A honfoglalás ezredik évfordulójának megünneplésére az egész országban különféle rendezvényekkel készültek, nagyszabású építkezések folytak, megépült Európa második földalatti vasútja, és ami számunkra a leginkább érdekes: több fővárosi múzeumunk is. A királyi család tagjai teljes létszámban vettek részt a kiállítás megnyitóján, és azt követően is rendszeres látogatói voltak a különböző ünnepségeknek.

Sétánkon végigjárjuk a kiállítás egykori területét, pavilonjait, megismerheted a ma is álló múzeumok építésének történetét. Elmeséljük, hogy alakult ki Mátyás király kedvelt vadasparkjából, majd egy mocsaras legelőterületből a főváros kedvelt pihenőhelye. Aztán változtak az idők, éppúgy, mint a millenniumi emlékmű szobrai, a boldog békeidők eufórikus hangulata pedig elszállt, mint a millenniumi léghajó…

Találkozó: a Műcsarnok előtt, a Hősök terén

Részvételi díj: 2600 Ft felnőtteknek, 2200 Ft a nyugdíjasoknak, 14 év alatt ingyenes

A részvételi díj a helyszínen fizetendő. A séta időtartama két óra.

Fotó forrása: FORTEPAN/Schoch Frigyes adományozó

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)