magyar english italiano

Monarchiás pénzintézetek

Látogatás a Gresham-palotában
 

Monarchiás pénzintézetek

Különleges városnéző sétára hívunk benneteket, melyen megismerhetitek majd az ország első pénzintézetének épületét, de a 20. század elejének legimpozánsabb bank- és takarékpénztár székházait is bemutatjuk. Sok épületről nem is gondolnátok, hogy eredetileg pénzintézeti funkcióval épült.

A magyarországi bankrendszer igazi korszaka az 1867-es Kiegyezés után bontakozott ki. A pénzintézetek, takarékpénztárak gomba módra szaporodtak. 1873-ra már 637 pénzintézet működött az országban. Ennek a fellendülésnek az 1873-as tőzsdekrach vetett véget, mely sok bank, vállalat bukását okozta, aztán újra elindult a fejlődés. A 19. sz. közepétől a Lánchíd pesti hídfője környékén született meg a város kereskedelmi központja. Ez az a kor, amikor a környéken felépülő fényűző paloták -főleg Hild munkásságának köszönhetően-egységes városképet formáltak. Kereskedelmi testületek, pénzintézetek építették fel pezsgő székhelyeiket, melyek sokszor nemcsak exkluzív irodaházként, hanem luxus lakóépületként is működtek, földszintjeiken sokszor egy híres kávéházzal. A program második felében látogatást teszünk a Gresham palota közösségi tereiben. Az épület a a szecesszió magyarországi műremeke és más Duna-parti épületekkel a Világörökség része. tekintsétek meg velünk Róth Miksa gyönyörű üvegablakait, és Európa egyik utolsó, századfordulós passzázsát! 

Dátum: 2019.07.14.; 9:00

Részvételi díj: 3400Ft/fő, nyugdíjasoknak 3000Ft/fő, diákoknak 1500Ft (18 éves korig)

A séta időtartama: 2,5 óra

Találkozó: V.ker., Károlyi u. 12. ; a Pesti Hazai Első Takarékpénztár épülete előtt

Maximális létszámunk 15 fő!

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)