magyar english italiano

Régi karácsonyok a Budavári Palotában

Régi karácsonyok a Budavári Palotában

„Karácsony ünnepe évek hosszú során kettős ünnepe volt a királyi családnak. A mély jelentőségű vallásos ünneppel együvé esik deczember 24-én Erzsébet királyné születésnapja. A magyar országgyűlés, a magyar kormány útján hódolattal küldte el szívből fakadt üdvözléseit e napra.”

Az ünnep közeledtével jeles karácsonyok képeit idézzük fel sétánkon a Budavári Palota életéből.

Erzsébet királyné 1837. december 24-én, este 10 óra 43 perckor született egy vasárnapi napon és egy foggal a szájában jött világra, mely a hagyomány szerint kivételes szerencsét jelölt ki számára. A királyi család 1867. után számos karácsonyt Gödöllőn és az azt követő óévi, újévi időszakot Budán töltötte el. A Budavári Palota épületei körül sétálva elmeséljük, hogy milyen volt a királyi család karácsony estéje Budán, a királyi palotában 1882. december 24-én, hogy tudósítottak a lapok a királyi pár, a trónörökös pár, és Mária Valéria érkezéséről, milyenek voltak a Habsburgok ajándékozási és fenyőfa állítási szokásai, milyenek voltak az újévi fogadások. 

A királyi udvar megjelenésével a napilapok is sűrűbben írtak a királyi udvari lak átépítésének, bővítésének szükségességéről, a trónörökös pár és udvartartása lakosztályainak kialakításáról, majd az építkezési munkálatok megkezdéséről, ezeket felelevenítve megjelenik majd a századfordulós Várhegy képe, a palota berendezése is.

Megtudhatjátok milyen volt a karácsony az Andrássyaknál 1867-1868-ban a Sándor-palotában, József nádor unokájának, József Ágost főhercegnek és családjának karácsonya 1902. decemberében. Mesélünk IV. Károly 1916. évi koronázásáról, a 30-as évek testőrkarácsonyairól, és arról is, hogy élték meg 1944. karácsonyát a budavári palota lakói.

Találkozó: a Szent György téren, a Habsburg-kapu előtt

Időpontok: 2018. 11.25., 10:00

2018. 12.01., 10:00

2018.12.22., 10:00

Időtartam: két óra

Részvételi díj: felnőtteknek 3000Ft, nyugdíjasoknak 2600Ft, diákoknak (18 éves korig) 1500Ft, 6 éven aluli gyerekeknek ingyenes

Az idézet forrása: Vasárnapi Újság (http://epa.oszk.hu/00000/00030/02447/pdf/02447.pdf)

Kép forrása: Franz Joseph I. im Kreise der Familie am Weihnachtsabend 1881 in der Wiener Hofburg (Quelle: Bildarchiv Austria)

 

 

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)