magyar english italiano

Régimódi karácsony

Régimódi karácsony

 „Az 1800-AS ÉVEK során utoljára köszönt be most hozzánk a karácsony, a szeretet nagy ünnepe. S ha visszatekintünk a múlt század utolsó karácsonyára, mily nagy különbséget látunk a közt és a mostani közt! A nagyobb városokban, különösen pedig az igazi nagyvárosokban a «karácsonyi piacz» forgalma szinte mesés összegekre rúg. Számtalan műhely és gyár hónapokon át tartó szorgos munkával főleg a karácsonyi piacz szükségleteinek kielégítésén fáradozik, és segítségül híván a művészetet, évről-évre tökéletesedő czikkeket állít elő, hogy az egyszerűbb szükségeken kívül a finomúltabb műizlés követeléseinek is eleget tudjon tenni.” -így ír a Vasárnapi Újság 1899 karácsonyán.

Babakocsi, hintaló, babatündér és ólomkatona, fiumei gyorsvonat…a boldog békeidők karácsonyi ajándékai. Régimódi karácsonyi sétánkon bepillantunk a századforduló karácsonyi készülődésébe, felkeressük az egykori üzletek ekkor már fényárban úszó kirakatait, a régi karácsonyi vásár helyszínét, ahol a kofák a parázs mellett melegedve árulták a medvecukrot, perecet, sült gesztenyét. Megtudhatjuk azt is, hogy hol lehetett karácsonyfát venni, és milyen volt az első világháborús karácsony Budapesten. Megelevenedik majd az új évszázad első újévi ünnepe is. Hogy ráhangolódjunk az Adventre, meglátogatjuk a város „legaranyosabb” templomát, a Belvárosi Szent Anna Templomot is.

Részvételi díj: 2700Ft/fő, nyugdíjasoknak 2400Ft/fő, diákoknak 1200Ft/fő, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

A séta időtartama: 1,5-2 óra

Találkozó: a Károlyi kertnél, az V. kerület Ferenczy István u.- Magyar u. sarkán

(Fotó forrása: http://epa.oszk.hu/00000/00030/01920/pdf/01920.pdf)

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)