magyar english italiano

Séta a budavári polgárvárosban

Séta a budavári polgárvárosban

Milyen volt az élet a Várnegyedben a két világháború között? Hova jártak a gyerekek iskolába? Kik voltak a kerület jellegzetes alakjai? Hogy töltötték a vári lakosok a vasárnapi nagymisét követő délutánokat? Hol lehetett elintézni a mindennapi bevásárlást?A vári buszjárat elindulásáig hogy jöttek fel az emberek a Várba? Hol működött a postahivatal, a patika, hová mehettek a hölgyek a frizurájukat megigazíttatni, ruhát készíttetni?

Ezekre a kérdésekre is válaszolunk októberi programunkon: "Mert egy séta a Várban, nyári vagy téli este, tavaszi, vagy őszi délutánon, az élet egyik titkos és nemes ajándékát jelenti". (Márai Sándor: Szépséges Vár)

A budai várnegyed utcahálózata a 13-15. században alakult ki és máig megőrizte eredeti képét. Az utcák hangos zsibongással teli terekbe torkolltak, ahol jámbor német és magyar kereskedők árulták a portékáikat, a középkori alapokra épült házakban pedig szorgalmas iparosok végezték mindennapi tevékenységüket. A város a török megszállás után, a 18. század végén lett újra kormányzati központ, a hivatalok ideköltözésével  megjelentek a tisztviselők és arisztokraták is, hosszú ideig aztán egymás mellett élt békességben három különböző társadalmi réteg. A hegyen épült város sokáig őrizte hagyományait, saját piaca, cselédközvetítője volt a két háború között is.

Tematikus túránkon végigsétálunk a várnegyed hangulatos, macskaköves utcáin, hogy a már sokszor látott barokk házakat lakóikon keresztül hozzuk közelebb hozzátok. A vári Kisbalta étterem vendéglőse szemeivel láttatjuk majd gróf Apponyi Albertet, a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosát, megtudhatjátok melyek voltak Sissi kedvenc süteményei, hogy kiket ábrázolnak a Szent István szobor talapzatának domborművei, megkeressük, hogy hol élt a luxusóráiról híres Louis Cartier és felesége, a vadászíró Széchenyi Zsigmond, hol állt Esterházy Pál herceg palotája a várban, családi történetekben bővelkedő sétára hívunk!

Időpontok: 2019.10.12.; 9:30

Találkozó: 1014 Budapest,  Bécsi kapu tér 2-4.

Részvételi díj: felnőtteknek 3500Ft, nyugdíjasoknak 3100Ft, diákoknak 1500Ft (18 éves korig)

Séta időtartama: 2 óra

 

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)