magyar english italiano
Blogbejegyzések

Megfakult báli fotó 1896-ból

2019. február 07. / 11:45

Az ezredévi ünnepélyek nagyobb báljain fényesebbnél fényesebb díszöltözetekben jelentek meg a királyi ház tagjai, a külföldi és magyar előkelőségek. A millenniumi ünnepségsorozatról rendszeresen tudósított és számos fényképfelvételt közölt a Vasárnapi Újság. Számos eseményt Strelisky udvari fényképész örökített meg az utókornak. Az ügyes és gyakorlott ízléssel bíró fényképész a fenti fotón a királyi palotának nemrég megújított és megnagyobbított dísztermében állítja elénk a szép hölgyeket és délceg urakat.

Az előtérben a királyi család tagjai ismerhetők föl, név szerint legelöl áll huszártábornoki egyenruhában Frigyes főherceg, tőle jobbra Blanka főhercegnő és gr. Apponyi Lajosné, a kir. udvarnagy felesége, balja felől pedig Auguszta főhercegnő, József Ágost főherceg, Izabella főhercegnő, Koburg Fülöp hercegnő és mellette Lipót Salvator főherceg látható. A többi előkelő úr és hölgy szintén felismerhető, báró Bánffy miniszterelnök a királyi család tagjaitól balra áll, távolabb a kép szélén, a szék mellett gr. Apponyi Lajos kir. udvarnagy diskurál, míg a két főúr közt a főrangú hölgyek egész nagy és fényes csoportja beszélget . A kép jobb oldalán Jókai Mór, dr. Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter és báró Aczél Béla látható, kik mögött a főurak hosszú sora húzódik a hölgyek csoportja felé.

Az urak és hölgyek nemzeti díszruhában jelentek meg, a férfiak öltözete kócsagtollas süvegből, panyókára vetett, prémmel szegélyezett bársonymentéből, állógallérú, magasan záródó selyemdolmányból, testhez álló, dús zsinórozással díszített nadrágból állt, a nők udvari díszmagyarja az uszályos empire vonalú szoknya, kötény, fátyol, párta vagy főkötő volt. A díszmagyar generációkról generációkra öröklődött, ára olyan magas volt, hogy egy kisebb uradalmat lehetett belőle vásárolni, ezért nagy becsben tartották.

Ha alaposan megnézzük a képet, egy furcsaságot biztosan felfedezhetünk. A főméltóságú urak és hölgyek, ha jelen is voltak az udvari bálon, a fotó nem akkor és ott készült, ugyanis ez egy fotómontázs, melyeket önálló fotókból állított össze Strelisky mester.

(A fotó forrása: Az ezredévi ünnepélyek idejéből - Csoportkép Strelisky fölvételei és összeállítása után. Vasárnapi Újság, 1897. január 3.)

Írta: Kovács Dóra

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)