Blogbejegyzések

Régimódi karácsonyokról

2021. november 20. / 17:36

Karácsonyi ének, ódon templom tornyából harangszó, magyal-ág, fagyöngy, piros bogyók, pulyka, pástétom, puding, barna papírba burkolt karácsonyi játékokkal és ajándékokkal hazatérő családapa, izgatott gyerekek, háztetőkön söprögető, jókedvű emberek, a karácsony dickensi kellékei. Sokak szerint Charles Dickens 1843-ban írt nagy klasszikusának, a Karácsonyi Éneknek[1] köszönhetjük azoknak az ünnepi szokásoknak a többségét, melyekkel ma is a karácsonyt azonosítjuk.

Mr. Fezziwig bálja Dickens Karácsonyi énekében (1843), kép: Wikipédia

Talán Dickens írásaitól megihletve, a nagy mesemondó, Jókai Mór elbeszélésében karácsonyeste egy szegény, kilencgyermekes csizmadia siet haza a munkából, aki - pénze nem lévén-, egy éneket ajándékoz gyerekeinek, miután a belvárosi utcaszegleteken a jámbor kofák kínálta aranyos, ezüstös báránykákat, cukorbabákat nem tudja megvásárolni. Jókainál is megjelenik az angol író főszereplőjéhez, Scrooge-hoz hasonlóan a mogorva, fösvény alakja, aki nem örül a gyerekek karácsonyi énekének.[2] Kint sűrű pelyhekben hull a hó, vastag pelerinekbe és kabátokba öltözött kislányok és kisfiúk korcsolyáznak a jégen, bent a kandallóban lobog a tűz, a ház asszonya szobalányokkal és inasokkal díszíti a mennyezetig érő termetes karácsonyfát, alatta selyempapírba csomagolt ajándékos dobozok… Így néz ki a Diótörő nyitánya, ezek már a boldog békeidők karácsonyi díszletei.

MMelyiket a kilenc közül?, Virtuális Diamúzeum, www.diafilm.osaarchivum.org

Karácsonyfadísz az Erkel Színház karácsonyfáján, a Diótörő előadása előtt, fotó: Kovács Dóra

Diótörő, fotó: Kovács Dóra

A karácsony romantikája, az ünnepre való készülődés ma is elvarázsol bennünket, és visszahozza a boldog gyermekéveket. De hogyan ünnepeltek Budapesten az elmúlt két évszázadban? Milyen volt a karácsonyi forgatag? Milyenek voltak a pest-budai utcák a karácsonyfa elterjedésekor?

"A királyék megint itthon vannak!" írása közben gyakran fordultam a 19. és 20. századi napilapok, hetilapok közléseihez. Egyik legfontosabb forrásom a Vasárnapi Újság volt, mely 1854-1921 között jelent meg, és kiadásának első három évében Jókai Mór karácsonyi történeteit is közölte.[3] Megjelenése alatt gyakran jelentetett meg karácsonyi témájú írásokat, verseket, más országok karácsonyi hagyományairól szóló összeállításokat. „Annyi ablak ki volt világítva, az utcákon fényes hintók robogtak alá s fel; ragyogó boltablakokban fenyőfák voltak kitéve, égő viaszgyertyákkal, cukorangyalkákkal, picike bölcsőkkel, azokban aludt a kis Jézus.”[4]- írja Jókai, az európai irodalmi trendeket követve, ’A koldusgyermek’ című elbeszélésében, mely nagyon hasonlít a dán író, Hans Christian Andersen, A kis gyufaárus lány[5] című történetéhez. A karácsonyfa első említését a magyar szépirodalomban Jókai fenti elbeszélésének köszönhetjük 1854-ből. 

A.J. Bajes illusztrációja: A kis gyufaáruslány, 1889, Wikipédia

A karácsonyfa országos elterjesztésében kezdetben nagyon nagy szerepet játszottak az óvodák, iskolák, árvaházak, a vidéki uradalmak. Egyrészt birtokosaik révén, mivel a főúri családok hagyományosan karácsonyfát állíttattak a birtok személyzete és gyermekeik részére, másrészt az ott szolgáló belső cselédségnek köszönhetően, akik hazatérve falujukban is meghonosították az új szokásokat. Ezért is annyira különleges Mary Elisabeth Stevens, az Andrássyak nevelőnőjének beszámolója a család karácsonyairól az 1860-as évek derekáról, mert ebben az időszakban kezd vidéken is elterjedni a fenyőfa állítása és díszítése.

Ahogy ma is szívesen olvasunk arról, hogy miként ünnepli a brit királyi család az év legfontosabb ünnepét, már a 19. század emberét is nagyon érdekelte az uralkodó családok karácsonya, mindennapjai. Persze a valóság az elképzelt fényűző külsőségekhez képest valószínűleg jóval prózaibb volt. Ma már talán elképzelni is nehéz, de I. Ferenc József és Erzsébet királyné két karácsonyt is Budán töltött, 1882 és 1884 decemberében gödöllői tartózkodásuk után költöztek be a budai királyi palotába. A karácsonyt megelőzően a családtagok feszes reprezentációs kötelezettségeiknek tettek eleget. A korabeli napilapok szorgalmasan cikkeztek az uralkodópár és gyermekeik érkezéséről, programjairól, mindennapjairól. Egy-egy udvari ebédre, estélyre szóló meghívó akkora megtiszteltetésnek számított, hogy íróink, ismert politikusok is leírták ezzel kapcsolatos élményeiket. Meglepően nagy az az anekdota-kincs is, mely I. Ferenc József és Erzsébet királyné budapesti tartózkodásait örökíti meg.

A karácsonyfa alatt Wallsee-ben, 1916-os újságillusztráció, www.habsburger.net

Karácsonyi vásár a régi Városház téren, OSZK DKA

A könyvet olvasva bepillanthatunk a Nyugati és a Keleti pályaudvar Királyi várójába az uralkodópár érkezésekor, elmehetünk az Operaház előadására Ferenc József, Rudolf trónörökös és felesége jelenlétében, meglátogathatjuk Liszt Ferencet Sugár úti lakásán Mária Valériával, a királyi pár legkisebb lányával, de eljutunk majd Alcsútra is a főhercegi család kastélyába, és megtudhatjuk, hogy ünnepelték a karácsonyokat. Benézünk majd egy forró szívmelegítőre a régi Városház tér karácsonyi „pitli” kocsmájába, miután megnéztük a vásáros kofák standjait, és megállunk majd a Váci utca fényárban úszó kirakatai előtt. Kuglernél bonbont vásárolunk, a vári Ruszwurm cukrászdában karácsonyi mákos patkót. Gödöllőn a „magyar királykisasszonnyal”, Mária Valériával építhetünk hóembert és korcsolyázhatunk a kastélyparkban. Betekinthetünk majd gróf Andrássy Gyula családjához a hófedte Szent György téren a Sándor-palotába, együtt örülhetünk a gyerekekkel a Vigadóban az Ezer karácsonyfa ünnepén, de az utolsó magyar királykoronázás előtti karácsonyi forgatagot is átélhetjük.  Megtudhatjuk, milyen volt a vári élet télen a két világháború között, majd hogy élték meg a várnegyed lakói 1944. szentestéjét. A könyv végére érve a fejezetekben szereplő személyek közeli ismerősökké válnak, sokat megtudhatunk mindennapjaikról.

A régimódi karácsonyokat megidéző könyvvel a kezünkben, otthon egy puha takaróba burkolózva egy forró teával a kezünkben, vagy a belváros és a várnegyed utcáit koptatva jó olvasást, élményekben gazdag felfedezőutat kívánok!

Kovács Dóra

A képes album megrendelhető:

Álomgyár: https://alomgyar.hu/konyvek/A-kiralyek-megint-itthon-vannak

Libri: https://www.libri.hu/konyv/kovacs_dora.a-kiralyek-megint-itthon-vannak.html

Bookline: https://partnerprogram.bookline.hu/product/home.action?_v=Kovacs_Dora_A_kiralyek_megint_itthon_va&type=22&id=320044

Líra: https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/tortenelem-politika/a-kiralyek-megint-itthon-vannak

Sétálj velem a Régimódi karácsony és a Régi karácsonyok a Budavári Palotában című tematikus sétán Budapesten az adventi időszakban!

Részletek és regisztráció: http://www.greetingsfrombudapest.hu/setaink

 

 

 

[1]Charles Dickens: Karácsonyi ének: https://mek.oszk.hu/00300/00366/00366.htm

[2]Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül?: https://vmek.oszk.hu/00700/00789/html/jokai73.htm

[3] A koldusgyermek 1854-benA karácsonyi dolgozó 1855-ben, és a Melyiket a kilencz közül? 1856-ban jelent meg.

[4] Jókai Mór: A koldusgyermek- Karácsonyi történet: https://vmek.oszk.hu/00700/00789/html/jokai70.htm

[5] Hans Christian Andersen: A kis gyufaárus lány című meséjét 1845-ben jelentették meg először. Andersen meséi Magyarországon először Szendrey Júlia fordításában jelentek meg 1856-ban. 

Vissza
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)