magyar english italiano

A Mágnásfertály palotái-Látogatás a Régi Képviselőházban

A Mágnásfertály palotái-Látogatás a Régi Képviselőházban

„Egy magyar mágnásnak nem lehet Bécsben palotája anélkül, hogy Pesten is ne legyen”.

A Marczibányi család által működtetett, hírhedt „Két Pisztoly” fogadó szomszédságában 1847-re megépül a Nemzeti Múzeum. Az épület mögötti területen a történelemben eddig nem látott folyamat zajlik, arisztokrata és mágnás családok egymás mellett építik fel városi palotáikat. Az első közöttük gróf Festetics György, a 19. század egyik nagy formátumú politikusa.

Sétánkon bejárjuk az egykori Mágnásfertályt, megismerheted kialakulásának történetét, palotáit, bérpalotáit és bepillantást nyerhetsz az itt élők egykori monarchiabeli mindennapjaiba, az arisztokraták és a cselédek életébe. Megtudhatod, hogy milyen volt egy igazi bál a Festetics Palotában, hogy került egy skót lord lánya Magyarországra, visszautasítva a monacói hercegi trónt. Elmeséljük, hogy mivel töltötte az időt Viktória királynő fia, a walesi herceg az ittlétekor, illetve, hogy milyen úri huncutságokkal telt az idő a negyed kastélyaiban. 

A barangolás során elmeséljük, hogy működött egy főúri háztartás, mikor kelt a személyzet, hogy épült fel a hierarchia, személyzet tagjait hogy szólították, kinek járt a vezetéknéven történő megszólítás, milyen volt egy igazi komornyik, és mi volt a feladata, és még sok érdekességet.

Az idegenvezetés során ellátogatunk  a Monarchia magyar képviselőházába, mely ma a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek ad otthont. Megtekintjük előcsarnokát és nagytermét, Mikszáth Kálmán országgyűlési karcolataiból pedig megtudhatjátok, hogy milyenek voltak a mindennapok az ülésteremben, mitől volt valaki jó szónok, hogy készültek fel a képviselők a beszédeikre. Ha nem lesz rendezvény a Festetics Palotában aznap este, sétánkat terveink szerint ott folytatjuk tovább. E tekintetben a programváltozás jogát fenntartjuk!

Részvételi díj: 2800Ft/fő, nyugdíjasoknak: 2400Ft/fő, diákoknak 1400Ft/fő (18 éves korig)

A séta időtartama: 2 óra

Következő időpont: 2018.05.18., 17 óra

Találkozó: a Budapesti Olasz Kultúrintézet előtt, Budapest, Bródy Sándor utca 8. 1088 

Kérjük, hogy személyi igazolványt hozzatok magatokkal, mert az Olasz Intézetbe csak ennek felmutatásával engednek be bennünket! A programváltozás jogát fenntartjuk!

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)