magyar english italiano

Rólunk

Greetings from Budapest


Oktogon

Ha jobban megfigyeljük a Múzeum körút, Nagykörút épületeit, az egykori Mágnásfertály vagy az Andrássy út palotáinak homlokzatát, lépten-nyomon új történetekbe botlunk, ha fülelünk egy kicsit, meghallhatjuk a századforduló utcájának zaját, a kikocsizó arisztokraták és polgárok hintóit, a piacra igyekező cselédlányok csevegését, a távolban feltűnik az első villamos, a Duna-parton pedig épül a Ferenc József- és az Erzsébet híd. Hisszük, hogy a tematikus városi sétáinkon bemutatott több, mint 100 éves házak falai között tovább él a múlt öröksége.

Ezt a hangulatot szeretnénk átadni a sétáinkon résztvevőknek. Célunk, hogy a résztvevők újra elvesszenek a városban, észrevegyék az apró csodákat, a bérházak ütött-kopott homlokzatának díszeit, a freskókat a lépcsőház mennyezetén, a lakókat fogadó szobrokat, az építészeti stílusok kavalkádját, a Róth Miksa műhelyéből származó festett üvegablakokat, a híres épületek Zsolnay kerámia borítását, tetőcserepeit, az eldugott kis parkokat. Túráinkon egy lenyűgözően izgalmas kor, a „boldog békeidők”-től a II. világháborúig tartó időszak mindennapjait próbáljuk megidézni, hiszen az 1867-es kiegyezés után létrejövő Osztrák-Magyar Monarchia Pest-Budája hihetetlen szellemi, ipari és gazdasági fejlődésen ment keresztül az első világégésig.

Városnéző sétáinkat több hónapos előkészítés, forráskutatás előzi meg. A látnivalókat mindig egy érdekes téma köré csoportosítjuk, és a klasszikus városnézésektől eltérően, történelmi, társadalomtörténeti és kultúrtörténeti szempontból igyekszünk bemutatni.

Az itt meghirdetett túrákon kívül csoportok, konferenciák résztvevői, családok és barátok számára is kínálunk klasszikus, vagy tematikus városvezetéseket a megrendelő igénye szerint magyar, angol, német és olasz nyelven.

Privát túráinkkal kapcsolatban kérünk, hogy keress meg minket az info@greetingsfrombudapest.hu email címen.

 


Kovács Dóra
Tulajdonos, magyar-olasz-angol-német
nyelvű idegenvezető


Mint sok fiatalnak, a történelem iránti vonzódásom gyerekkoromban kezdődött, mikor nagymamám kezembe adta Gárdonyi Géza: Egri Csillagok című könyvének egy 50-es évekbeli, sokat forgatott kiadását. Azóta eltelt 27 év, de szabadidőmben továbbra is a múlt századok embereinek mindennapi életét, a világot megrengető nagy háborúk történéseit, híres történelmi szereplők sorsát kutatom. 12 éve élek Budapesten és a város még mindig nem fedte fel előttem összes titkát. Nemzetközi kapcsolatok, majd Angol társadalomtudományi- és gazdasági szakfordító szakon végeztem. 2015-ben teljesült egy nagy álmom, olasz/angol/német nyelvű idegenvezető lettem. Ekkor született a Greetings from Budapest ötlete is. Szeretném a város értékeit a klasszikus városnéző túráknál mélyebben, izgalmasabban bemutatni egykori lakóin keresztül nem csak a magyar, hanem a velünk élő, vagy idelátogató külföldi közönségnek is.


Médiaszerepléseink

Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)