magyar english italiano

Egy kis pesti lárma

Látogatás a Landerer nyomda egykori épületében

Egy kis pesti lárma

Kedves Sétálók!

Ahogy a regisztráltaknak korábban jeleztük, a március 9-i, Egy kis pesti lárma című séta elmarad! Megértéseteket köszönjük!

Sétánkon a város egykori magját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc résztvevőinek szemével fogjuk végig járni. A forradalmi pesti utcák hangulatát archív képek segítségével idézzük meg, felkeressük az ikonikus helyszíneket.

A párizsi és bécsi forradalom után március 15-én Pesten is kirobban a forradalom. A „márciusi ifjak”, Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Irinyi József, Jókai Mór és társaik, még március 14-én este a Pilvax kávéházban elhatározzák, hogy a követeléseiknek másnap utcai tüntetéssel adnak hangot. Új alkotmányt követelnek nemcsak a magyaroknak, hanem a birodalom többi népének is. Követelik még a népképviseletet, a független nemzeti kormányt, a jobbágyfelszabadítást és a törvény előtti egyenlőséget. A „forradalmi fészekből” kilépve legföljebb tizenöten lehetnek. Néhány óra múlva Pest utcáin soha nem látott, húszezres tömeg hömpölyög. A többi már történelem…

De tudod, hogy hol állt valójában a Pilvax Kávéház, Landerer Lajos nyomdája, vagy a hajóhíd, melyen a feldühödött tömeg 1848 szeptemberében meggyilkolta Lamberg Ferenc grófot, aki Batthyány Lajost kereste, hogy vele parancsnoki kinevezését ellenjegyeztesse? Vagy hol szállásolta el magát Haynau a szabadságharcot követő megtorlás idején?  Ha csatlakozol hozzánk, megismerheted „Batthyány Louis két hölgyének” történetét is, valamint, hogy hogy próbálták megmenteni az ország első miniszterelnökét.

 

Részvételi díj: 3200Ft/fő, nyugdíjasoknak 2800Ft/fő, diákoknak 18 éves korig 1500Ft, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

A séta időtartama: 2 óra

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)