magyar english italiano

Egy kis pesti lárma

Látogatás a Landerer nyomda egykori épületében

Egy kis pesti lárma

Kedves Sétálók!

Ahogy a regisztráltaknak korábban jeleztük, a március 9-i, Egy kis pesti lárma című séta elmarad! Megértéseteket köszönjük!

Sétánkon a város egykori magját az 1848-49-es forradalom és szabadságharc résztvevőinek szemével fogjuk végig járni. A forradalmi pesti utcák hangulatát archív képek segítségével idézzük meg, felkeressük az ikonikus helyszíneket.

A párizsi és bécsi forradalom után március 15-én Pesten is kirobban a forradalom. A „márciusi ifjak”, Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Irinyi József, Jókai Mór és társaik, még március 14-én este a Pilvax kávéházban elhatározzák, hogy a követeléseiknek másnap utcai tüntetéssel adnak hangot. Új alkotmányt követelnek nemcsak a magyaroknak, hanem a birodalom többi népének is. Követelik még a népképviseletet, a független nemzeti kormányt, a jobbágyfelszabadítást és a törvény előtti egyenlőséget. A „forradalmi fészekből” kilépve legföljebb tizenöten lehetnek. Néhány óra múlva Pest utcáin soha nem látott, húszezres tömeg hömpölyög. A többi már történelem…

De tudod, hogy hol állt valójában a Pilvax Kávéház, Landerer Lajos nyomdája, vagy a hajóhíd, melyen a feldühödött tömeg 1848 szeptemberében meggyilkolta Lamberg Ferenc grófot, aki Batthyány Lajost kereste, hogy vele parancsnoki kinevezését ellenjegyeztesse? Vagy hol szállásolta el magát Haynau a szabadságharcot követő megtorlás idején?  Ha csatlakozol hozzánk, megismerheted „Batthyány Louis két hölgyének” történetét is, valamint, hogy hogy próbálták megmenteni az ország első miniszterelnökét.

 

Részvételi díj: 3200Ft/fő, nyugdíjasoknak 2800Ft/fő, diákoknak 18 éves korig 1500Ft, 6 év alatti gyerekeknek ingyenes.

A séta időtartama: 2 óra

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)