magyar english italiano

Élet a budapesti nagy gettóban

1944-1945

Élet a budapesti nagy gettóban

A gettó szó a középkorban azt a zsidók által lakott városrészt jelentette, ahol kezdetben a közös életmód és vallási hagyományok miatt költöztek össze emberek. Később a mindenkori hatalom jelölte ki a zsidók lakhelyéül. Az első ilyen negyedet Velencében hozták létre, az utolsót 1870-ben Rómában számolták fel. A nemzetiszocialisták a második világháború elejétől az általuk megszállt területeken újra gettókat hoztak létre a zsidók elkülönítésére. 

Európa utolsó, egyik legnagyobb gettója, a pesti nagy gettó 1944 novemberének legutolsó napjaitól 1945. január 17-éig, a szovjet Vörös Hadsereg alakulatainak megérkezéséig állt fenn. Területén több ezer ember lelte halálát, a nyilas terrort és a város ostromát pedig maradandó sérülések árán – több tízezer ember élte túl. A gettót magas deszkapalánkkal vették körül és december 10-én lezárták. Területét csak különleges esetekben, illetve csak a kijelölt személyek hagyhatták el. Négy kapuját fegyveresek őrizték. A gettó életének szervezését, a közegészségügyi és élelmiszerellátási, rendészeti feladatait a Zsidó Tanácsra bízták.

Sétánkon a zsidónegyed és Európa utolsó és egyik legnagyobb gettójának történetét, lakóinak embert próbáló sorsát ismerheted meg. Miközben részletesebben bemutatjuk a negyed jellegzetes épületeit, végigjárjuk az egykori gettó azon pontjait, melyek fontos szerepet játszottak a terület igazgatásában. Nem feledkezhetünk meg azokról a bátor emberekről sem, kik sokszor életük feláldozásával próbálták menteni, akit lehetett. 

Részvételi díj: 3200Ft/fő, nyugdíjasoknak 2800Ft/fő, diákoknak (18 éves korig) 1500Ft/fő

A séta időtartama: 2 óra

A következő időpont: 2019.05.26.; 10:00

Találkozó: a Dohány-utcai Zsinagóga előtt, 1074 Budapest, Dohány u. 2.

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)