magyar english italiano

Élet a budapesti nagy gettóban

1944-1945

Élet a budapesti nagy gettóban

A gettó szó a középkorban azt a zsidók által lakott városrészt jelentette, ahol kezdetben a közös életmód és vallási hagyományok miatt költöztek össze emberek. Később a mindenkori hatalom jelölte ki a zsidók lakhelyéül. Az első ilyen negyedet Velencében hozták létre, az utolsót 1870-ben Rómában számolták fel. A nemzetiszocialisták a második világháború elejétől az általuk megszállt területeken újra gettókat hoztak létre a zsidók elkülönítésére. 

Európa utolsó, egyik legnagyobb gettója, a pesti nagy gettó 1944 novemberének legutolsó napjaitól 1945. január 17-éig, a szovjet Vörös Hadsereg alakulatainak megérkezéséig állt fenn. Területén több ezer ember lelte halálát, a nyilas terrort és a város ostromát pedig maradandó sérülések árán – több tízezer ember élte túl. A gettót magas deszkapalánkkal vették körül és december 10-én lezárták. Területét csak különleges esetekben, illetve csak a kijelölt személyek hagyhatták el. Négy kapuját fegyveresek őrizték. A gettó életének szervezését, a közegészségügyi és élelmiszerellátási, rendészeti feladatait a Zsidó Tanácsra bízták.

Sétánkon a zsidónegyed és Európa utolsó és egyik legnagyobb gettójának történetét, lakóinak embert próbáló sorsát ismerheted meg. Miközben részletesebben bemutatjuk a negyed jellegzetes épületeit, végigjárjuk az egykori gettó azon pontjait, melyek fontos szerepet játszottak a terület igazgatásában. Nem feledkezhetünk meg azokról a bátor emberekről sem, kik sokszor életük feláldozásával próbálták menteni, akit lehetett. 

Részvételi díj: 3500Ft/fő, nyugdíjasoknak 3100Ft/fő, diákoknak (18 éves korig) 1500Ft/fő

A séta időtartama: 2 óra

A következő időpont: 2020.01.11.; 09:30

Találkozó: a Dohány-utcai Zsinagóga előtt, 1074 Budapest, Dohány u. 2.

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Remekül éreztük magunkat! Egy igazán színes, élettel teli képet festett le nekünk a túravezető, akinek izgalmas történeteinek, és szaftos korabeli pletykáinak segítségével nyerhettünk betekintést a századfordulós Kurtizánok világába. Egy unalmas percünk se volt, még az eső sem szeghette kedvünket!
Csak ajánlani tudom, visszatérő résztvevők leszünk! :) (Mészáros Vivien)

Csak ajánlani tudom, nagyon izgalmas, érdekes és pikánsan fűszerezett utunk volt a mai... Köszönöm a sok érdekes információt és a csodás hangulat festést, mellyel így vissza cseppenhettem egy megelevenedett régi kor hangulatába....(Hunfalvi Éva)

We highly recommend Dora, who was our tour guide in Budapest this May, when we brought 18 of our American friends to Budapest. We were looking for somebody who could take us on a 2- hour walking tour to the castle and tell us about the main highlights of the city’s history. Dora did a great job covering the key sights and told us many entertaining stories that kept our group of young people interested and engaged. At the end of the tour, she even spent an extra 20 minutes with us to show us a few other spots that we did not get a chance to cover. We really wished we had booked more time with her and will book her again when we return for a similar trip in the future! (Laura Jantosikova)

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)