magyar english italiano

Látogatás a Gresham-palotában

Monarchiás pénzintézetek 
 

Látogatás a Gresham-palotában

Különleges városnéző sétára hívunk benneteket, melyen megismerhetitek majd az ország első pénzintézetének épületét, alapításának történetét, de a 20. század elejének legimpozánsabb bank- és takarékpénztár székházait is bemutatjuk. Sok épületről nem is gondolnátok, hogy eredetileg banknak épült.

A magyarországi bankrendszer igazi korszaka az 1867-es Kiegyezés után bontakozott ki. A pénzintézetek, takarékpénztárak gomba módra szaporodtak. 1873-ra már 637 pénzintézet működött az országban. Ennek a fellendülésnek az 1873-as tőzsdekrach vetett véget, mely sok bank, vállalat bukását okozta. A 19. sz. közepétől a Lánchíd oldalán születik meg a város kereskedelmi központja. Ez az a kor, amikor a környéken felépülő fényűző paloták -főleg Hild munkásságának köszönhetően-egységes városképet formálnak. Kereskedelmi testületek, pénzintézetek építik fel pezsgő székhelyeiket, melyek sokszor nemcsak exkluzív irodaházként, hanem luxus lakóépületként is működnek. A program második felében látogatást teszünk a Gresham palota közösségi tereiben. Az épület a a szecesszió magyarországi műremeke és más Duna-parti épületekkel a Világörökség része. tekintsétek meg velünk Róth Miksa gyönyörű üvegablakait, és Európa egyik utolsó, századfordulós passzázsát! 

Dátum: 

Részvételi díj: 3000Ft/fő, nyugdíjasoknak 2600Ft/fő, diákoknak 1500Ft (18 éves korig)

A séta időtartama: 2,5 óra

Találkozó: Ferenciek terén a templom előtt

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)