magyar english italiano

Látogatás a Gresham-palotában

Monarchiás pénzintézetek 
 

Látogatás a Gresham-palotában

Kedves Érdeklődők! Az idegenvezetésre elkelt az összes hely, már csak várólistára tudtok regisztrálni! Ha valaki visszalép, a jelentkezés sorrendjében értesítünk benneteket!

Különleges városnéző sétára hívunk benneteket, melyen megismerhetitek majd az ország első pénzintézetének épületét, alapításának történetét, de a 20. század elejének legimpozánsabb bank- és takarékpénztár székházait is bemutatjuk. Sok épületről nem is gondolnátok, hogy eredetileg banknak épült.

A magyarországi bankrendszer igazi korszaka az 1867-es Kiegyezés után bontakozott ki. A pénzintézetek, takarékpénztárak gomba módra szaporodtak. 1873-ra már 637 pénzintézet működött az országban. Ennek a fellendülésnek az 1873-as tőzsdekrach vetett véget, mely sok bank, vállalat bukását okozta. A 19. sz. közepétől a Lánchíd oldalán születik meg a város kereskedelmi központja. Ez az a kor, amikor a környéken felépülő fényűző paloták -főleg Hild munkásságának köszönhetően-egységes városképet formálnak. Kereskedelmi testületek, pénzintézetek építik fel pezsgő székhelyeiket, melyek sokszor nemcsak exkluzív irodaházként, hanem luxus lakóépületként is működnek. A program második felében látogatást teszünk a Gresham palota közösségi tereiben. Az épület a a szecesszió magyarországi műremeke és más Duna-parti épületekkel a Világörökség része. tekintsétek meg velünk Róth Miksa gyönyörű üvegablakait, és Európa egyik utolsó, századfrodulós passzázsát! 

Dátum: 2018.04.29., 9:45

Részvételi díj: 3000Ft/fő, nyugdíjasoknak 2600Ft/fő, diákoknak 1500Ft (18 éves korig)

A séta időtartama: 2,5 óra

Találkozó: Ferenciek terén a templom előtt, Budapest, Ferenciek tere 9, 1053

Figyelem! A séta a Gresham-palota aznapi foglaltságától függően törlésre kerülhet, melyről a honlapunkon regisztrált és visszajelzést kapó jelentkezőket pár nappal az esemény előtt kiértesítjük! A programváltozás jogát fenntartjuk! A séta létszáma korlátozott, max. 15 fő. Csak az vehet részt az eseményen, aki honlapunkon regisztrálva automatikus visszajelzést és az idegenvezetőtől személyesen is emailt kap! Várólistát vezetünk, ha visszalépne valaki! Kérünk, hogy csak akkor jelentkezz, ha biztosan el tudsz jönni, mert nagy az érdeklődés! Köszönjük!:-)

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)