magyar english italiano

Nagypolgári családok a Lipótvárosban

Látogatás a Lipótvárosi Kaszinóban

Nagypolgári családok a Lipótvárosban

1931 júniusában a Szent István Bazilikában esküvőre harangoztak. A Színházi Élet folyóirat minden külön értesítés helyett így írt az eseményről: „Parravicini de Parravicino Mária Isabella grófnő és csetei Herzog András báró a Bazilikában megesküdtek.

A szőke olasz leány és a barna pesti fiú síelés közben ismerkedtek meg Zermattban, Svájc egyik havas hegyén. Az ismeretségből szerelem lett és rövid eljegyzés után Herzog András báró ma a Bazilikában örök hűséget esküdött Parravicini de Parravicino Mária Izabella grófnőnek. A fiatal, milánói származású grófnő, aki ifjúsága nagy részét olasz nevelőintézetekben töltötte, az elmúlt években Párizsban élt szüleivel, ahol édesapja az egyik olasz bank párizsi kirendeltségének vezérigazgatója. Magas, karcsú, gyönyörű alakú sportlady, aki rövid budapesti szereplése alatt máris végtelenül népszerű lett.”(Színházi Élet: 1931., 28. szám) A szertartáson jelen voltak a magyar társadalom és pénzvilág kiválóságai, báró Kornfeldék, báró Hatvany Sándorék, a Weiss –és a Wolfner-család, Chorinék, Mauthnerék és még sokan mások. Az ő életüket, palotáikat mutatja be tavaszi sétánk Lipótvárosban.

A sétán meglátogatjuk a régi Lipótvárosi Kaszinót, melynek tagjai főleg a pénzvilág mágnásai közül kerültek ki, megnézzük, hogy milyen gyönyörű kulisszák előtt élték társasági ügyeiket és döntöttek fontos üzleti ügyeikről. Megkeressük, hogy melyik palotában lakott a turai kastélyt is birtokló Schossberger- család, és megtudhatjátok, hogy miért folyt párbaj Schossberger Ilona kezéért. Egyik párbajozónak sem alakult szerencsésen a sorsa, de egyikük a környéken bérházat építtetett, ezt is felkeressük. Végigsétálunk a híres Nádor utcán, és megmutatjuk azt a palotát is, amely Kossuth Lajos utolsó lakóhelye volt száműzetése előtt, illetve, azt a szállodát, ahol az 1870-es években Liszt Ferenc lakott, mikor egy lengyel-orosz kalandornő fegyvert fogott rá.

Időpont: 2018.04.28., 9:45

Találkozó: Budapest, Zrínyi u. 5, 1051

Részvételi díj: 2800Ft felnőtteknek, 2400Ft nyugdíjasoknak, 1400Ft diákoknak (18 éves korig)

 

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)