magyar english italiano

Orfeumok, revük, kabarék

Látogatás a Mai Manó Házban

Orfeumok, revük, kabarék

Az egykori pesti éjszakák messze földön híresek voltak. A XIX. század nyolcvanas éveiben a gazdasági fellendülés éveit élte Magyarország. A jó hangulat az emberekre is átragadt, a polgárok élvezni akarták az életet. Párizsi mintára nálunk is meghonosodtak a zenés, énekes kuplészámokkal, artisták és más mutatványosok produkcióival hírnevet szerző mulatóhelyek. Kortársai szerint Pestet a regényes életű Somossy Károly tanította meg mulatni. Orfeumjában fellépett a kor fiatal üdvöskéje, Carola Cecília, akiért rajongtak a férfiak, de remek üzleti érzékkel Budapestre hívta a híres Barrison-lányokat is. Az első világháború aztán véget vetett az orfeumok első korszakának, hogy a dekadens 20-as években újra felvirágozhasson. Ez már a Nagy Gatsby kora, mikor fellazultak az erkölcsök és hódító útjára indult a jazz, amire új táncokat táncolt a budapesti közönség, és a nagykörúti szórakozóhelyek tartották a lépést a világ élvonalával. 1929-ben a Royal Orfeumban lépett fel egy táncos világsztár, kit „Budapest közönsége rangkülönbség nélkül szívébe zárt”. Legújabb sétánkon az orfeumok szivarfüstös, ledér világát mutatjuk be nektek Budapest régi-új vigalmi negyedében.

Részvételi díj: A városnéző séta részvételi díja két részből áll össze: 2600Ft/fő, nyugdíjasoknak 2200Ft/fő, diákoknak 500Ft/fő, valamint a Mai Manó Ház belépő díja, mely szintén a helyszínen fizetendő: 1500Ft/fő a felnőtt, a nyugdíjas- és diákjegy 700Ft és magában foglalja a házban is a vezetést

Ha csoportunk meghaladja majd a 10 főt, a részvételi díj az alábbi módon csökken:

Összesen 3500Ft/fő a felnőtteknek, 2650Ft/fő a nyugdíjasoknak, 950Ft/fő a diákoknak

A séta időtartam: 2 óra

Találkozó: A Szent Teréz plébániatemplom előtt, 1065 Budapest, Pethő Sándor u. 2. (Nagymező u.-Király u. sarkán)

Jelentkezem

Ha nem találtál neked megfelelő időpontot, kérünk, iratkozz fel várólistánkra!

Feliratkozom a várólistára
Megosztás

miért minket válassz?

Olvasd el, mit írtak rólunk mások!

Csak megyünk Budapest utcáin, sokszor csak a lábunk elé nézve, vagy rosszabb esetben a kirakatokat bámulva. Dóri tegnap a vezetése során megmutatta azt a sok-sok kapcsolódást úgy a helyszínekben, mint a történelmi összefüggésekben, amelyek igenis a múltunk és a jelenünk is egyben. E nélkül hogy látnánk meg, milyen gyönyörű helyen élünk?! Felkészültsége és finom humora magával ragadott. Köszönöm: (Gelencsér Ágnes)

Dóra, rendkívül felkészült, nagy tudású, kedves idegenvezető. Élmény vele megismerni a város ismertebb és kevésbé ismertebb részeit. A programok saját kényeztetésnek vagy élményajándéknak is kiválóak. (Gerlachfalvy Réka)

Dóra igen alapos és felkészült sétavezető, rengeteg adatot, évszámot, érdekességet volt képes megjegyezni, és a séta során a résztvevőkkel megismertetni. Sok ismeretet szereztem Tőle...(Pápay Gábor)

Nagyon jól éreztem magam a séta folyamàn. Sok békebeli történettel lettem gazdagabb, élveztem minden percèt. Jövök máskor is Gratulálok Dóra az előadasmódhoz, tovabbi töretlen sikereket kivánok (Kovács Kati)

Organizing of thematic walks in a city so rich in historical, cultural, and also architectural values seems to be a really splendid idea, worth realization...(Erik Dunst)

Nagyon alapos és egyben izgalmas két óra volt! Köszönjük! Megyünk máskor is! (Kovács Edina)

Köszönöm az élményt! Már készültem a Róth Miksa Emlékházba, de Dóra vezetésével sokkal több információhoz jutottam. (Juhász Mária)

Dóra szuper lelkes és alaposan felkészült. Imádom a sétáit. (Nagy Andrea)

Kedves, felkészült, lelkes vezetés! (Nagy Ildikó)

Szuper nap volt, szuper vezetővel!Izgalmas, érdekes, csodás a fővárosunk, biztos megyek még máskor is! (István Gabi)